Για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει τη Δευτέρα σε ακροατήριο πασοκογενών- εκπροσώπων φορέων και μεμονωμένες προσωπικότητες, κυρίως προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στην Αθήνα, κι αναμένεται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι και του νεοπαγούς σχήματος της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας, το οποίο συναποτελούν κυρίως η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, η Χάρτα ’19 του Λάμπρου Ρώσση και η Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Θοδωρή Δουλουμπέκη.
Πρόκειται για κινήσεις με αξιοσημείωτη παρέμβαση στο κίνημα της νεολαίας, οι οποίες δίνουν έμφαση στον πατριωτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχονται άλλωστε πολλοί ανάμεσά τους.
Πρώτο, εξάλλου, καλό τεστ του πώς λειτουργεί στην πράξη η Προοδευτική Συμμαχία θα είναι οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τη μεθεπόμενη Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου.
Σε αυτές κατεβαίνουν και οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας, ένα σχήμα που προέκυψε από τη συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και πασοκογενών.
Η μεγαλύτερη διείσδυση, άλλωστε, και στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι πασοκογενείς, εξάλλου, επισημαίνουν πως αυτά στα οποία συμφωνούν με την Κουμουνδούρου είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και πως δεν νοείται η Κεντροαριστερά να έχει βασικό της αντίπαλο την Αριστερά- όπως πιστεύουν στο ΚΙΝΑΛ- κι όχι τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, αναμένεται να περιοδεύσει στο νομό Τρικάλων την Τρίτη.
Οι όροι για την ψήφο αποδήμων
Στο μεταξύ, συνεχίζεται στη Βουλή η μάχη επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπερψηφιστεί απαιτούνται΄τουλάχιστον 200 ψήφοι όχι μόνο επί της αρχής, αλλά για κάθε άρθρο του.
Στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν με νόημα πως όπου συμπίπτει η στάση τους με του ΚΚΕ- όπως συμβαίνει με την ψήφο των απόδημων- η κυβέρνηση έρχεται σε δύσκολη θέση και γιατί δεν μπορεί να μιλήσει περί απομόνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι όροι που θέτουν στην Κουμουνδούρου για να υπερψηφίσουν είναι η διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας, να ανανεωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού σε ετήσια κι όχι σε δεκαετή βάση, να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι θέματα εφαρμογής του νόμου μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση υπουργών, η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους να ρυθμίζεται μόνο με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αποδήμων και μάλιστα με πλειοψηφία δύο τρίτων, καθώς και διαχωρισμό του ψηφοδελτίου επικρατείας στα δύο με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων ώστε να καθίσταται υποχρεωτική η εκλογή τους.