INTIME

Οι ξένοι φίλοι κι εγχώριοι εχθροί Τσίπρα

Μόνο οι μη γνωρίζοντες εξεπλάγησαν από το ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζέφρι Πάιατ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου κι όχι στην πρεσβεία των ΗΠΑ ή σε κάποιον ουδέτερο χώρο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η προσωπική σχέση των δύο ανδρών, από τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωθυπουργός, είναι πολύ καλή, αλλά και η γενικότερη φιλοαμερικανική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το αντιαμερικανικό παρελθόν της παραδοσιακής Αριστεράς, έχει αναγνωριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως ήταν ο κ. Τσίπρας εκείνος που είχε προσκαλέσει εδώ και καιρό τον κ. Πάιατ στην Κουμουνδούρου, με τον τελευταίο να έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάρη στην επί ημερών του στο Μαξίμου αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την τροχιοδρόμηση του East Med.

Για το συγκεκριμένο αγωγό είναι, εξάλλου, που θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως έχει κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα, αφού η Άγκυρα πιστεύει ότι με την υλοποίησή του μένει απέξω από ένα πολύ σημαντικό ντιλ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως κι αν έχει, η συνάντηση ήταν επιβεβλημένη κι από την επικαιρότητα κι όχι μόνο λόγω της όξυνσης στα ελληνοτουρκικά για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρότερη στήριξη από την Ουάσιγκτον.

Σήμερα Παρασκευή, επίσης, συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πρόγραμμα αναβάθμισης των F- 16, το οποίο είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο τροποποίησε η σημερινή.

Σε αντίθεση, πάντως, με την θερμότητα ανάμεσα σε Τσίπρα- Πάιατ, η σχέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Φώφη Γεννηματά μάλλον περνά την πιο ψυχρή της περίοδο λόγω της άλωσης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ από την Κουμουνδούρου.

Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η «παγωμένη» καλημέρα που ψέλλισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στον κ. Τσίπρα όταν συνέπεσαν στο αεροπλάνο που τους μετάφερε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Δεν μπορεί να σταθεί ως ίσος προς ίσο»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης, δεν αποδέχονται τη δικαιολογία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να παραχωρήσει συνέντευξη, γι’ αυτό και δεν άκουσε την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μάλιστα μετά από τη δική του.

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την απουσία του στη χρόνια αδυναμία του σημερινού πρωθυπουργού να σταθεί ως ίσος προς ίσο απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο όταν δεν μπορεί να παρεμβληθεί ο παραμορφωτικός φακός των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Loading