Τον Ιανουάριο τα «γεννητούρια» του East Med

Ο Ιανουάριος είναι ο πιθανότερος μήνας ανακοίνωσης της επισημοποίησης του κονσόρτσιουμ έξι κρατών- Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Κυπριακή Δημοκρατία- και της Παλαιστινιακής Αρχής για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ ελ Μόλα (φωτο), εκμυστηρεύτηκε στο Politik, στο περιθώριο των εργασιών του World Youth Forum στο Σαρμ ελ Σέικχ, πως οι σχετικές συζητήσεις και με την Ελλάδα για την εναρμόνιση των σχετικών πολιτικών έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2018 και είναι πολύ πιθανό τον επόμενο μήνα να ανακοινωθεί επισήμως το East Med Forum.

Ο κ. Μόλα τόνισε, επίσης, με νόημα πως ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί στοίχημα βιωσιμότητας για την ΕΕ, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Nord Stream στη Βόρεια Θάλασσα και τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο East Med Forum θα συμμετέχουν και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά κι ο ιδιωτικός τομέας με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Όπως είπε, εξάλλου, χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός, «το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει οδηγό ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ηλεκτρισμού κι ΑΠΕ της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σέικερ, μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο ύψους 2.000 MW.

Οι Αιγύπτιοι, επιπλέον, έχουν την θέση πως πρέπει να μείνει ανοιχτή η εκμετάλλευση όλων των ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής.

Ως προς την τελευταία, υπάρχει το πρότζεκτ El Dabaa, για το οποίο ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ναι μεν μίλησε θετικώς, αλλά επέστησε την προσοχή στα ζητήματα ασφαλείας πριν η Αίγυπτος ενταχθεί στο «κλαμπ» των 30 περίπου πυρηνικών χωρών.

«Το θαύμα της Αιγύπτου»

Όπως κι αν έχει, το Κάιρο δεν επενδύει μόνο στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ, αλλά έχει κι άλλα ενεργειακά πρότζεκτ που επεξεργάζεται.

Και οι εκπρόσωποι, άλλωστε, μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, όπως της Shell και της Apache, αλλά και της Siemens αναφέρονται στο θαύμα της Αιγύπτου, η οποία μέχρι πρότινος έκανε εισαγωγές- οι διακοπές ρεύματος, για παράδειγμα, ήταν συχνό φαινόμενο- και τώρα έχει υπογράψει 99 συμβόλαια με το εξωτερικό.

Loading