INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Στο κάδρο των ευθυνών Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως όσο το δόγμα «νόμος, τάξη κι ασφάλεια» συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, τόσο και θα συνεχίζονται οι αστυνομικές ακρότητες.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ιδίως ως αποπροσανατολισμός από τη στιγμή που η μεσαία τάξη δεν βλέπει στην τσέπη της οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, παρατηρούν με ενδιαφέρον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αρνήθηκε να πάρει πάνω του την καταγγελλόμενη υπέρμετρη άσκηση βίας στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

Το αποδίδουν στον πολιτικό καιροσκοπισμό του πρωθυπουργού, ο οποίος άγεται και φέρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και τη δημοφιλή όσο και λαϊκιστική θεωρία τής μηδενικής ανοχής.

Όπως κι αν έχει, είναι απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο κάδρο των ευθυνών όχι μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά κι ο κ. Μητσοτάκης.

Τα γεγονότα στο Κουκάκι, σύμφωνα με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέρριψαν πανηγυρικώς την αντίληψη πως η κυβέρνηση μας προστατεύει από την παραβατικότητα, αφού είναι η ίδια που παραβιάζει τη νομιμότητα.

Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο, και ύστερα από σχετική σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύνθεση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση προκειμένου να μην διαταραχθούν εσωκομματικές ισορροπίες.

Είναι πιθανό, εξάλλου, να βρεθεί μια πιο εύηχη ονομασία γι’ αυτό το Κέντρο, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν περί τα 40 στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής 23μελούς Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και βέτο

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας προτείνει ακόμα και τη χρησιμοποίηση του βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ δεν συμφωνήσει στη συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και την επέκτασή τους εναντίον προσώπων κι εταιρειών που ενδεχομένως να δράσουν παρανόμως στα νότια της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως για να αποφύγουμε την πολεμική εμπλοκή μόνος δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός και διεθνής, η μεγαλύτερη δηλαδή ενεργοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον.

Θα επιμείνει, επίσης, στην έναρξη διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα κι αν αυτό δεν γίνει ή δεν καταλήξει κάπου τότε να συνυπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Loading