Ο Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα συνομίλησαν τη Δευτέρα για αρκετή ώρα με τα παιδιά, τους γονείς και τους εργαζόμενους των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη όταν έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρευρέθηκε και στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου αργότερα την ίδια ημέρα, θα ακούσει σήμερα τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από κρητικές και ποντιακές οργανώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου πριν αναχωρήσει με την οικογένειά του στο εξωτερικό για δύο με τρεις ημέρες ξεκούρασης μακριά από την προεδρολογία των ημερών, αλλά και τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το ασφαλιστικό που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα του Ιανουαρίου.
Το νομοθετικό έργο, πάντως, της Βουλής αναμένεται να επανεκκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως αμέσως μετά από τις γιορτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει έναν επίσημο κι ενδεχομένως κι ανεπίσημο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσίπρα, ώστε να επιτευχθούν συναινετικές λύσεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκλογικού νόμου.
Όπως κι αν έχει, θεωρείται δεδομένη η επιθυμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκροτηθεί, με αφορμή κυρίως την υπεράσπιση της απλής αναλογικής, ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο στο οποίο θα συμμετέχουν, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με το ΚΙΝΑΛ είτε να συμμετέχει σε αυτό είτε να στιγματίζεται ως εξαπτέρυγο της ΝΔ, μονά ζυγά δηλαδή χαμένο.
«Δευτερευόντως η Χάγη»
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως το 2020 είναι πολύ πιθανό να είναι εκλογική χρονιά, συμπέρασμα που ενισχύεται κι από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Γι’ αυτό κι επεξεργάζεται το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας στην περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες εκλογές.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως άμεσος στόχος πρέπει να είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και η συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία με ό,τι μέσο έχουμε και δευτερευόντως η κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.