INTIME

Ο Τσίπρας αξιοποιεί τη συγκυρία για Παυλόπουλο

Την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας αξιοποιούν Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προωθήσουν την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αυτό προκύπτει κι από το πρωτοχρονιάτικο άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυγή, όπου, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει πως η εθνική ομοψυχία γύρω από μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που να υλοποιείται από την κυβέρνηση, θα πρέπει να αναδεικνύεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και να διακηρύσσεται με κύρος και σαφήνεια από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας και είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

Η άριστη γνώση, άλλωστε, του Διεθνούς Δικαίου από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείται το μεγάλο του ατού έναντι άλλων υποψήφιων, με πιθανή την κοινή προσφυγή Ελλάδας- Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην Κουμουνδούρου διατρανώνουν πως η Χάγη πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση- μόνο αν αποτύχουν οι διμερείς συνομιλίες- και μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και για κανένα άλλο θέμα που μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας κρίνει πως τα πολιτικά καλλιστεία στη ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του δίνουν πάτημα ώστε να παρουσιάζεται ως ο μοναδικός εγγυητής της εθνικής ενότητας, καλώντας πλέον ανοιχτά, όπως είχαμε προαναγγείλει, και για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.

Ανησυχούν για ΗΠΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, είναι θετικοί στην υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Άλλωστε ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον έβαλε σε τροχιά υλοποίησης, υπό την αιγίδα μάλιστα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ανησυχούν στην Κουμουνδούρου για το ότι η αμερικανική κυβέρνηση- σε αντίθεση με την ιταλική και την αιγυπτιακή- δεν έχει πάρει επίσημη θετική στάση για τη συμφωνία η οποία υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα.

Γι’ αυτό κι ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη συνάντηση που θα έχει στο Λευκό Οίκο την προσεχή Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι πως δεν έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία.

 

 

Loading