Παυλόπουλος έξω, Βενιζέλος μέσα για ΠτΔ;
INTIME

Παυλόπουλος έξω, Βενιζέλος μέσα για ΠτΔ;

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Προκόπη Παυλόπουλο να μην επανεκλέγεται στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού δεν θα είναι η σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ με βάση δική τους πληροφόρηση, την οποία μεταφέρουν στο Politik.

Παραλλήλως, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στον Βαγγέλη Βενιζέλο, για τον οποίο όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν με νόημα πως δεν τυγχάνει της αποδοχής όχι μόνο της πλειονότητας των Ελλήνων, αλλά και πολλών στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ.

«Αν αυτή είναι τελικώς η επιλογή Μητσοτάκη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτιναχτεί αυτομάτως στο 40%», μας λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, στη δήλωσή του μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα του πως η επιμονή του πρωθυπουργού σε επιλογές που διχάζουν να μην συνεχιστεί και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαιτέρως στα εθνικά θέματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αναγνωρίζει τις εσωκομματικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο πολιτικός του αντίπαλος όποια επιλογή κι αν κάνει, είτε από τους σαμαρικούς είτε από τους καραμανλικούς.

Την ίδια ώρα, μια τυχόν υποψηφιότητα Βενιζέλου θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει την οργή και του Γιώργου Παπανδρέου κι όσων τον στηρίζουν, με αποδέκτρια κυρίως την Φώφη Γεννηματά, η οποία θεωρούν στην Κουμουνδούρου πως έχει κάνει συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη και για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος έρχεται στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Σε σχέση με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει επιτακτικότερα τη σύγκλησή του στην περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνοτουρκικά.

Κρίσιμη η πρώτη Κ.Ε. μετά το συνέδριο

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ως πλέον επίφοβη την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά από το συνέδριο του Μαΐου κατά την οποία θα εκλεγούν τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας, αν βεβαίως εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το όργανο στη σημερινή του μορφή.

Πάντως κανείς δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα φτάσει έως τη διάσπαση, όπως συνέβη το 2015.

Αναφορικώς με το κοινοβουλευτικό έργο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα.

Loading