Μετά από τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μέχρις ότου εξασφαλιστεί η ρητή κι έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπάρξουν οι προϋποθέσεις, οι εγγυήσεις και το αναγκαίο προστιθέμενο διεθνές κεφάλαιο για τη χώρα, απαιτείται κατ’ ελάχιστον, όπως δήλωσε αλλωστε κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ανασταλεί η ψήφιση στη Βουλή για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η ουδέτερη παρότρυνση, εξάλλου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν εκτιμάται από την Κουμουνδούρου πως αποδομεί την κυβερνητική διαρροή περί δήθεν τραβήγματος του αφτιού στη γείτονα χάρη στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Όσον αφορά, εξάλλου, την προεδρολογία, συνεργάτες του κ. Τσίπρα διαμηνύουν με νόημα πως κανένα από τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει δεν καλύπτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην περίπτωση πάντοτε που αυτός δεν είναι ξανά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Αυτές είναι να έχει γνώση του Διεθνούς Δικαίου και να ενώνει τον ελληνικό λαό, κάτι που ως προς το τελευταίο τουλάχιστον δεν ισχύει για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος θεωρείται φαβορί αυτήν τη στιγμή.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, επιμένουν να θεωρούν πως δεν έχει κλείσει ακόμα οριστικώς η πόρτα για τον κ. Παυλόπουλο, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, κι αυτό γιατί είναι με τα σημερινά δεδομένα ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να τύχει της αποδοχής και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.
Η περίπτωση Καραμανλή
Ο κ. Παυλόπουλος, άλλωστε, τυγχάνει και της λαϊκής αποδοχής, όπως αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις όπου μόνο ο Κώστας Καραμανλής τον ξεπερνά.
Πέρα, όμως, από το ότι είναι αμφίβολο αν ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι σαφές ότι τυχόν επιλογή του θα γκρέμιζε τη γέφυρα συνεννόησης που χτίζει ο κ. Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά και για τον εκλογικό νόμο.