INTIME

Γιατί ο Κυριάκος δεν μπορεί να στριμώξει Τσίπρα για ΠτΔ

«Πολύ θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει μια επιλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα έβαζε δύσκολα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει το μυαλό του κυρίως στο να αποσπάσει τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ».

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει στο Politik κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον τρόπο που κινείται ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει τον εκλεκτό του για το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι συγκλίνουν πως επόμενος ΠτΔ δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά κάποιος ή κάποια με σαφή κομματική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, με φαβορί να εξακολουθεί να είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Από τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει μόνο αυτό του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχέση με τη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, πέρα από τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων στα μέλη της που δεν είχαν ήδη αναλάβει κάποιο, η συζήτηση επεκτάθηκε επί παντός του επιστητού, από τον εκλογικό νόμο- πιθανότατα θα ψηφιστεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου- έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως γύρω από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν συζητούν, τουλάχιστον όχι επισήμως, άλλα ονόματα πέραν του κ. Παυλόπουλου, τον οποίο κι εξακολουθούν να στηρίζουν.

Δεν θεωρείται, μάλιστα, απίθανο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην προτείνει καν υποψήφιο ΠτΔ στην περίπτωση που ο κ. Παυλόπουλος αρνηθεί να είναι μόνο δικός της υποψήφιος.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, παρουσιάζεται να σκέφτεται σοβαρώς και την πρόταση υποψηφιότητας προσώπου που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα ανακοινωθεί τίποτα από την Κουμουνδούρου πριν ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης την πρόθεσή του.

Εκλογές ακόμα και πριν το Μάιο

Ως προς τον εκλογικό νόμο, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν το φόβο τους ο πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες ακόμα και πριν το Μάιο, πριν δηλαδή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό για να μην έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος και να το πετύχει εν μέσω εσωκομματικών τριβών.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 14.00, συνεδριάζει, μόλις για τέταρτη φορά από τη συγκρότησή της και δύο περίπου μήνες μετά από την τελευταία της συνεδρίαση, η Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου.

Loading