Στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε ήδη γράψει, δεν κρύβουν το φόβο τους πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές μέσα στο 2020.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Υποστηρίζουν, όμως, πως σε μία τέτοια περίπτωση θα δυσκολευτεί πολύ να βρει ένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα για να πείσει τον ελληνικό λαό πως δεν το κάνει για μικροκομματικούς λόγους.
Λένε, μάλιστα, στην Κουμουνδούρου πως θα έρθει σε σύγκρουση με το δικό του ισχυρισμό πως εκπροσωπεί την πολιτική σταθερότητα.
«Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, ποιος ο λόγος να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία δυόμισι μηνών λόγω επαναληπτικών εκλογών, εφόσον βεβαίως είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα κι όχι εμείς που επιθυμούμε τις προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνητικές συνεργασίες», αναρωτιούνται προβεβλημένοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι αρκετοί, πάντως, εκείνοι στο ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης επαπειλεί με εκλογές για εσωκομματικό εκβιασμό.
Ισχυρίζονται, δηλαδή, πως στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραιτηθεί πριν ή να διαλύσει τη Βουλή μετά από τις 7 Ιουλίου και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με λίστα και συνεπώς να φτιάξει μια 100% δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, των ενδοκυβερνητικών ερίδων εντάσσουν και την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αντιφατικές διαρροές που βγαίνουν από το Μαξίμου προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν τη μία οι καραμανλικοί και την άλλη οι σαμαρικοί.
Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου και στο ΣΥΡΙΖΑ την θεωρούν εν πολλοίς «καμένη» λόγω του βέτο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2015 λόγω του δημοψηφίσματος και η χώρα πήγαινε σε εκλογές θα τις κέρδιζε και θα είχε επιτύχει το στόχο του της αριστερής παρένθεσης.
Αποτυχία η μη συμμετοχή στη διάσκεψη για Λιβύη
Όσον αφορά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για μια ακόμα αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης την οποία φοβούνται πως θα πληρώσει η χώρα.
Σημειώνουν πως η πρόσκληση που δεν απεύθυνε ποτέ η Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα για τη διάσκεψη της Κυριακής, σε αντίθεση με την Άγκυρα, αποδεικνύει ότι η γείτονας μόνο απομονωμένη δεν είναι διεθνώς, όπως ισχυρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.