INTIME

Ποια είναι η εξωτερική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει ενεργώς στη στήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη και σε διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και ΕΕ οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα με αυτόν το στόχο και μόνο, στη βάση πάντα των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Λένε, δηλαδή, όχι στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, πολλώ δε μάλλον πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αμυντικό δόγμα της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει αμέσως κάθε τέτοιο σχέδιο, το οποίο δεν αποτελεί επίσημη πρωτοβουλία κάποιου από τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, επίσης, πως μετά από το σοβαρότατο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικροτήσει την, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ μία ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στις συγκρούσεις που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή θα ανατρέψει πλήρως τα σταθερά δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θα γεννήσει τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό κι απαιτούν άμεσα σαφή όσο κι επίσημη διάψευση από την κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, ζητούν να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα ούτως ώστε η λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποτελεί την ύστατη κι όχι την πρώτη λύση για τα ελληνοτουρκικά.

Όχι όλοι ευχαριστημένοι με Χάφταρ

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως δεν είναι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστημένοι με την επίσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

Ορισμένοι ισχυρίζονται με νόημα πως η αναγκαία αναζήτηση διπλωματικών ερεισμάτων δεν μπορεί να οδηγεί τη χώρα να συνεργάζεται με πρόσωπα που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα περιμένουν την αμερικανική πρωτοβουλία που θα χαμηλώσει τους τόνους στην περιοχή, την οποία, κατά τα άλλα, έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Loading