ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

36.1% ο πληθωρισμός στην Τουρκία αλλά ο Ερντογάν το χαβά του…Βγάζει νέα συνθήματα

«Μαζί» είναι το καινούργιο σύνθημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Θα πετύχουμε στην οικονομία, όπως μαζί σταματήσαμε τους ιμπεριαλιστές, όπως μαζί πετυχάμε στους αιθέρες και στις θάλασσες».

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε για την «αλλαγή».

Η ρητορική αυτή του Ερντογάν, σύμφωνα με τους αναλυτές, περνάει σε ένα μέρος του κοινού μετά και τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Παρόλο αυτά, η οικονομία στη γειτονική χώρα συνεχίζει να βουλιάζει…

Στη χώρα καταγράφηκε ρεκορ πληθωρισμού -επίσημα είναι στο 36%-  η χειρότερη απόδοση των τελευταίων 9 ετών. 

Ανεξάρτητες πανεπιστημιακές έρευνες μιλούν την ίδια ώρα για πληθωρισμό που φτάνει στο 85%. 

Πάντως σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μέχρι το 2023 η Τουρκία  θα πετύχει τους στόχους της.

Επιμένει στη μείωση των επιτοκίων

Αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δημοτικότητά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο «το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ότι το έχει κάνει ήδη στο παρελθόν και θα το ξανακάνει τώρα.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το επίπεδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός το 2021 και υποσχέθηκε ότι θα «ερευνηθούν» οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές των εμπορευμάτων και την ισοτιμία, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Ερντογάν αρνείται κάθε παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική του, στην οποία αποδίδει τις πολιτικές επιτυχίες του, και φαίνεται ότι βασίζεται στην ανάπτυξη, η οποία έφτασε το 7,4% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η ανάπτυξη ωστόσο οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές έγιναν φτηνότερες και ως εκ τούτου αυξήθηκαν κατά 32,9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 225,37 δισεκ. δολάρια, αριθμός «ρεκόρ», όπως είπε ο ίδιος, χαιρετίζοντας αυτά τα καλά αποτελέσματα.

Δείτε επίσης: Λιθουανία: Επαναπάτρισε 100 Ιρακινούς μετανάστες