Τσίπρας από ΔΕΘ: «Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ο πρωθυπουργός, ας προκηρύξει εκλογές»

O Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέδωσε την καθερωμένη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ – Δείτε την άφιξή του στο Βελλίδειο – Πάνω από 3 ώρες ο κ. Τσίπρας δεχόταν ερωτήσεις από δημοσιογράφους – Τι ανέφερε για πρόωρες εκλογές, τους νέους και την πανδημία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ

Δείτε την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο της πρωϊνές ώρες λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου:

«Αν έχει το θάρρος, να τις προκηρύξει»

Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τον λόγο που δεν ζητά πρόωρες εκλογές και αν φοβάται μια ενδεχόμενη ήττα, απάντησε:

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι».

Για τους νέους και τα ειδικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ για αυτούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια»

O κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης πως οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας.

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Δείτε όλη την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα:

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».

Τσίπρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Παταγώδης αποτυχία»

Διαβάζωντας ορισμένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «παταγώση αποτυχία» στην αντιμετώπισή της για την οποία, όπως ανέφερε, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Επιπλέον επικαλέστηκε στοιχεία του ECDC για να αναφέρει πως η Ελλάδα είναι τον τελευταίο καιρό στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες». «Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». «Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει βγει μπροστά στην υπόθεση αυτή. 

«Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας, να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Βλέπουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% περίπου που δεν έχουν εμβολιαστεί στις πολύ κρίσιμες ηλικίες άνω των 80, που με βάση τη στατιστική, εκεί έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς, με κάθε μέσο ότι, η αξία είναι η ζωή τους και πρέπει να την προστατεύσουν οι ίδιοι και να βγούμε μπροστά και θα βγούμε μπροστά. “Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Θα συνεργαστεί με κάποιον μετά τις εκλογές;

Στο ερώτημα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με όραμα και προοπτική. Η πολιτική που θα εφαρμόσει θα απαντήσει στο ερώτημα για την διεύρυνση των ανισοτήτων, στο αίσθημα ανασφάλειας.

Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κατεύθυνση ή αν θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική συνοχή. Εμείς θέσαμε τον στόχο και το πρόταγμα.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την εντολή του σχηματισμού κυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Πριν τις εκλογές και μετά μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η προεκλογική με την μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από την λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και την επόμενη ημέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

«Οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν δείχνουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός – με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας – ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτήν την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει… Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι.

Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου…».

Συνεχίζοντας επισήμανε: «Αλλά, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές… Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Οταν, μάλιστα, προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ».

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και πρόσθεσε: «Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο, όμως, είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το “Ορούτς Ρέις” να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε…».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε επίσης: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο». «Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως, η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει…. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Τσίπρας στην 85η ΔΕΘ: Επίσκεψη του Τσίπρα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Το ιδιαίτερο μήνυμα του

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr