Α.Γεωργιάδης: Συνέντεξη στο Ρ/Σ 90,1 «Παραπολιτικά» στην εκπομπή Μπρα ντε φερ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή – Μίλησε για το μεγάλο έργο στο Ελληνικό την πανδημία και το θέμα που προέκυψε με τις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro.

Αναλυτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

propoli

Ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για το Ελληνικό

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτή είναι μια εξαιρετική εβδομάδα για τη χώρα. Σημερα το απόγευμα υπογράφεται παρουσία του κ. Πρωθυπουργού το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, είναι η γραμμή 4 του Μετρό. Είναι ως έργο μεγαλύτερο και από την Αττική Οδό, ένα τεράστιο έργο. Δουλέψαμε πάρα πού στο υπουργεί Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Υποδομών καθώς τα χρήματα είναι όλα από το ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο ξεμπλοκάρισμα του μεγαλυτέρου δημοσίου έργου. Την Παρασκευή υπογράφεται στον Άγιο Κοσμά η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Lamda Development.  Έτσι θα έχουμε την Τρίτη την υπογραφή για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο και την Παρασκευή την υπογραφή για το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο, όλα αυτά μέσα στην ίδια εβδομάδα για να συμβολίσουμε  κιόλας με τον καλύτερο τρόπο τη νέα εποχή που έρχεται για την Ελλάδα που θα είναι εποχή ευημερίας, εποχή με θέσεις εργασίας, εποχή με πρόοδο.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η μεταβίβαση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει τα 300 εκατομμύρια που είναι η πρώτη δόση από τα 900 εκατομμύρια του συνολικού τιμήματος και θα εισπράξει και θα εισπράξει και 340 εκατομμύρια εγγυητική επιστολή. Από εκεί και πέρα η εταιρεία από ότι μας έχει πληροφορήσει λεει ότι εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει τα πρώτα έργα στο Ελληνικό.  Ο στόχος είναι η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί την πρώτη τριετία. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια αλλά στα 3 χρόνια θα είναι πλέον εμφανές τι ειναι αυτό το έργο, θα έχει κατασκευαστεί η παραλία, το πάρκο, ο ουρανοξύστης.

Ερωτηθείς αν θα μπορούμε το 2024 να κάνουμε βόλτα στο πάρκο του Ελληνικού

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα μπορείτε πολύ νωρίτερα, σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να κάνετε  βόλτες στο πάρκο του Ελληνικού και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι και η παραλία έτοιμη.  Ένα πράγμα που ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι στο Ελληνικό θα υπάρχει μια τεράστια παραλία, η μεγαλύτερη στην Αττική πια αμμουδιά  με ελεύθερη πρόσβαση. Άρα  προστίθεται στο παραλιακό μέτωπο μια μεγάλη αμμουδιά για να μπορούν οι Αθηναίοι να κάνουν το μπάνιο τους, να πίνουν το ποτό τους.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα έργα που θα παρουσιάσει η Lamda  την άλλη εβδομάδα εκεί θα γίνει το μεγαλύτερο mall, θα είναι ένα mall 20%  μεγαλύτερο από το Μαρούσι, θα είναι ο ουρανοξύστης, θα είναι η μαρίνα αν δείτε τα σχέδια είναι αριστούργημα, ο κόσμος που θα τα δει θα τα λατρέψει.

Ερωτηθείς αν περίμενε ότι το έργο του Ελληνικού θα είχε τόσες πολλές δυσκολίες

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το έργο ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο, το μέγεθος των εκκρεμοτήτων που είχαν απομείνει δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Αρκεί να σας πω ότι εγώ ορκίστηκα στις 9 Ιουλίου υπουργός, στις 10 Ιουλίου μου έδωσε ο Πρωθυπουργός την εντολή να αναλάβω τον γενικό κυβερνητικό συντονισμό για να φτάσουμε σε αυτό το κάνουμε την Παρασκευή και πρέπει να σας πω ότι για να γίνει το έργο αυτό είχαμε να συντονίσουμε 9 διαφορετικά υπουργεία, διάφορους δημόσιους οργανισμούς, τρεις διαφορετικούς δήμους, να κυνηγήσουμε αρκετές αποφάσεις που εκκρεμούσαν στο ΣτΕ, εξώσεις κάποιων που είχαν καταπατήσει χώρους κοκ. Το έργο ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο είχε πάρα πολλές εκκρεμότητες αν θυμάμαι καλά είχαμε μετρήσει στην αρχή 478 μεγάλες εκκρεμότητες, τελικά ήταν μάλλον περισσότερες. Αρκεί να σας πω ότι μέχρι προχθές μετά την ανακοίνωση βγήκε η δικαστική απόφαση για τα αεροπλάνα και ορίστηκε η μέρα του πλειστηριασμού αρχές Ιουλίου για τα αεροπλάνα. Το λεω γιατί είχαν προσφύγει στο δικαστήριο οι άνθρωποι που ήθελαν να μείνουν τα αεροπλάνα εκεί και χάσανε και το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει πλειστηριασμός. Για να μπορέσει η  εταιρεία να τα συντηρήσει και να τα κάνει μουσείο θα πρέπει η εταιρεία να έχει κυριότητα επί των αεροπλάνων. Οι άνθρωποι από το σύλλογο ήθελαν να έχουν αυτοί την κυριότητα αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Επίσης για να καταλάβετε η μεταφορά των αεροσκαφών αυτών από το Ελληνικό πχ σε έναν άλλο χώρο  γιατί και εγώ είχα σκεφτεί να τα μεταφέρουμε και να τα πάμε για παράδειγμα στο Τατόι, φέραμε την ΕΑΒ να μας κάνει μελέτη και ξέρετε πόσα λεφτά  χρειαζόντουσαν; 1,5 εκατομμύριο για τη μεταφορά, ήταν δυνατόν να δώσουμε 1,5 εκατομμύριο για τη μεταφορά! 

Αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια πρόταση πολύ αναλυτική, θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι γιατροί. Εμείς ασφαλώς θέλουμε να ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης γιατί είναι πάρα πολύ καιρός που είναι κλειστά και το να παραμένουν κλειστά ενισχύει και τα κορονοπαρτι. Θέλουμε να δούμε με ποιους όρους θα μπορέσουν τα εστιατόρια να κάνουν έστω και  μερική χρήση των εσωτερικών τους χώρων. Η πρόταση μας είναι μέσα στον Ιούλιο να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι  υπό όρους και προϋποθέσεις που θα κρίνει η επιτροπή. Το βέβαιο  είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ άπειρο να έχουμε κλειστούς τους εσωτερικούς χώρους γιατί τα καταστήματα παθαίνουν πολύ μεγάλη ζημιά.

ΔΗΜ: Και τα κέντρα διασκέδασης τον Ιούλιο;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα κέντρα διασκέδασης οπωσδήποτε τον Ιούλιο. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις εστιατορίων που υποδύονται τα νυχτερινά κέντρα δηλαδή φέρνουν τραγουδιστές και δουλεύουν ως εστιατόρια –δεν απαγορεύεται να έχεις ζωντανή μουσική- και στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού. Εγώ δεν μπορώ να βλέπω αυτό και να μην αντιδρώ.   

Αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τον Ιούλιο πιθανά να γίνει και αυτό. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα η πανδημία πέφτει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι ΜΕΘ έχουν ελαφρύνει  και γενικώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η πίεση στο σύστημα υγείας άρα έχουμε περιθώριο να κινηθούμε με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Δεν λεω να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή, έχουμε δρόμο για αυτό.

Για τα εμβόλια 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Είδατε τι έγινε στη Ρωσία και τι αποφάσισε ο πρόεδρος Πουτιν. Βγήκε εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Πούτιν ότι όποιος δεν εμβολιάζεται θα τίθεται σε διαθεσιμότητα. Δεν είναι αστείο, δεν είναι θέμα μιας παραξενιάς του Γεωργιάδη ή μιας παραξενιάς της ελληνικής κυβέρνησης, εδώ είναι μια παγκόσμια προσπάθεια να νικηθεί ο ιός.

ΔΗΜ: Άρα αυτό σημαίνει ότι αν ένας επιχειρηματίας που έχει ένα εστιατόριο ή μια άλλη επιχείρηση θελήσει να δώσει προνόμια στους εμβολιασμένους θα μπορέσει να απολύσει τον εργαζόμενό του ο οποίος αρνείται να  εμβολιαστεί

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Η κυβέρνηση έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει ad hoc για αυτό το πράγμα.  Αν ρωτάτε τη γνώμη μου σε συζήτηση που έχω κάνει με πάρα πολλούς νομικούς στην υπάρχουσα εργατική μας νομοθεσία προβλέπεται απόλυση για σπουδαίο λόγο. Μπορεί κάποιος εργαζόμενος να είναι σε τέτοια θέση που να μπορεί να γίνει τηλεργασία ή να μπορείς να τον θέσεις σε διαθεσιμότητα δεν λεω τι θα κάνεις λεω όμως ότι αν  είσαι σερβιτόρος, αν είσαι στην κουζίνα, αν είσαι reception εκεί δηλαδή έρχεται σε επαφή με τον κόσμο εκεί έχεις ευθύνη πρέπει να εμβολιαστείς. Εάν ένα εστιατόριο έχει πρόβλημα κορονοϊού καταστράφηκε, εάν ένα ξενοδοχείο έχει πρόβλημα κορονοϊού καταστράφηκε.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όλοι οι τομείς που παραμένουν ακόμα κλειστοί σιγά –σιγά θα πρέπει να ανοίξουν με  όρους και προϋποθέσεις αναλόγως και τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Έχουμε βγάλει ήδη το 50 +1 για τα λαϊκά πανηγύρια εκεί όπου έχει φτάσει η περιφερειακή ενότητα 50% εμβολιασμένων  συν 14 ημέρες για να υπάρχει ανοσία και υπάρχουν ήδη  αρκετές περιφέρειες που έχουν φτάσει στο 50 +1%  άρα σε λίγες μέρες θα ανοίξουν και τα πανηγύρια και γενικώς όποια άλλη  δραστηριότητα έχει μείνει κλειστή. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας από το Φθινόπωρο

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ζήτημα είναι να μην  έρθει και για να μην έρθει μια είναι η λύση τα εμβόλια και πρέπει να κάνεις το εμβόλιο  τώρα ώστε όταν θα έρθει το χειμώνα αυτή η περίφημη μετάλλαξη στην Ελλάδα εσύ να είσαι προστατευμένος. Το να μην έρθει η ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα το θεωρώ απίθανο ενδεχόμενο. Είμαστε μια  χώρα τουριστική, είμαστε μια χώρα στην ΕΕ, τα ταξίδια επιτρέπονται  από χώρα σε χώρα θα έρθει. 

ΔΗΜ: Τα μέτρα που αν χρειαστεί θα πάρετε θα αφορούν μόνο τους μη εμβολιασμένους ή θα αφορούν τους πάντες;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή είναι πρόχειρο να σας το πω , έχω πει  όμως ότι οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο διότι εφόσον έχεις αποφασίσει να είσαι μη εμβολιασμένος, άρα μπορεί να κολλήσεις, πρέπει και εμείς να φροντίσουμε να σε προστατεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Δεν είναι θέμα προνομίων, είναι θέμα ασφάλειας. Είσαι μη εμβολιασμένος κινδυνεύεις άρα αφού κινδυνεύεις πρέπει να προσέχεις περισσότερο, είσαι εμβολιασμένος δεν κινδυνεύεις το ίδιο άρα αφού δεν κινδυνεύεις το ίδιο μπορείς να προσέχεις λιγότερο.  Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι μη εμβολιασμένοι θα έχουν αυστηρότερους περιορισμούς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όχι ως τιμωρία, ως αντικειμενικό γεγονός. 

Ερωτηθείς αν έχει «κοινοποιηθεί» στους υπουργούς η  πρόθεση του πρωθυπουργού να μην κάνει ανασχηματισμό

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κανένας υπουργός δεν κατεβάζει τα μολύβια κάτω επειδή διαβάζει  δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού.  Ο κάθε υπουργός είναι στο γραφείο του και εργάζεται μέχρι την ημέρα που παραδίδει στον επόμενο. Όλοι κάποτε θα παραδώσουμε στον επόμενο. Δεύτερον, με τον κ. Πρωθυπουργό μιλάω πολλές φορές την ημέρα γιατί έχουμε πάρα πολλά θέματα που πρέπει να παίρνω οδηγίες και κατευθύνσεις ουδέποτε τον έχω ρωτήσει και ουδέποτε μου έχει πει. Είναι δικό του δικαίωμα όταν αποφασίσει θα το κάνει.  Εμείς δουλεύουμε, ο Πρωθυπουργός αποφασίζει.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Είμαι πάρα  πολύ ενοχλημένος  από αυτό που βλέπω στο Euro. Θεωρώ το tweet του κ. Ζάεφ για την ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας  είναι απαράδεκτο. Είναι προφανώς καταφανής παραβίαση της συμφωνίας από τον ίδιο κ. Ζάεφ και αυτό ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση. Μην νομίζει κανένας ότι δεν βλέπουμε το τι γίνεται. Σίγουρα μας απασχολεί στην κυβέρνηση πάρα πολύ και η πρόκληση με τη φανέλα και η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση το χθεσινό tweet του κ. Ζάεφ. Αυτό το οποίο έγινε είναι απαράδεκτο…

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: “Κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η εγγυητική επιστολή για τη μεγάλη επένδυση της Αφάντου στη Ρόδο”

Loading