Ά.Σκέρτσος: Ισχυρό είναι το έθνος που φροντίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες

Ά.Σκέρτσος: Ισχυρό είναι το έθνος που φροντίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες

Αναλυτικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων γύρω από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δίνει ο υπουργός Επικρατείας και εισηγητής του εν λόγω νομοσχεδίου, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Στην ερώτηση, εν πρώτοις, γιατί τώρα αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ως εξής: «Είναι πολλοί οι λόγοι. Πρώτον, γιατί είμαστε η κυβέρνηση που έχει μια συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Ήταν προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιήθηκε κατά ένα μέρος, και εκκρεμούσε η ολοκλήρωση της υλοποίησής της. Και κυρίως γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να μένουν πίσω, η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Και για μια κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να πάει την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη και να δημιουργήσει έναν ενιαίο χώρο ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων για τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες, νομίζω ότι είναι αυτονόητο καθήκον να κάνει και αυτή τη μεταρρύθμιση».

Όπως, εξ άλλου, επιχειρηματολογεί στη συνέχεια, «εφαρμόζεται ήδη και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα η ισότητα στον γάμο σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στον υπόλοιπο κόσμο σε 36 και 39 χώρες αντίστοιχα. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα για την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο».

Ενώ, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, επισημαίνει επικαλούμενος διεθνείς έρευνες, ότι «τα παιδιά που μεγαλώνουν εντός ομόφυλων οικογενειών δεν έχουν καμία σημαντική στατιστική απόκλιση ως προς τους δείκτες της κοινωνικής, της ακαδημαϊκής και της ψυχολογικής τους ανάπτυξης ή ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό». Και, ζητά «να κινηθούμε με ένα πνεύμα κατανόησης, ανοχής, να ακούσουμε τι λέει η επιστήμη, τι λέει η επιστημονική έρευνα: ότι εφόσον υπάρχει αγάπη, φροντίδα, σταθερό περιβάλλον και πρόσβαση σε επαρκή βιοτικά αγαθά, τότε ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών».

Παρενθετικώς και στο ερώτημα αν θα ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, ο ‘Α. Σκέρτσος σημειώνει: «Η ίδια η Εκκλησία πιστεύει στο “τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”, πιστεύει δηλαδή σε διακριτούς ρόλους. Εγώ προσωπικά τιμώ και σέβομαι το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της εκκλησίας. Η Πολιτεία έχει τον ρόλο της, η εκκλησία έχει τον ρόλο της, και από κει και πέρα κάθε πράγμα στον καιρό του».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση, ότι «εγώ δεν θα κατακεραυνώσω σε καμία περίπτωση την ελληνική οικογένεια και την πυρηνική οικογένεια, παραμένει το κυρίαρχο πρότυπο της οικογένειας», ο υπουργός Επικρατείας μιλά και για την ενδοοικογενειακή βία. Και διευκρινίζει ότι «η ενδοοικογενειακή βία στην ετερόφυλη, ετεροκανονική οικογένεια δεν αποτελεί λόγο για να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο. Μην τα μπερδεύουμε. Η βία είναι μια συμπεριφορά η οποία δεν γνωρίζει φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο θέμα της παρένθετης μητέρας στα ομόφυλα ζευγάρια, εξηγεί ότι «δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, και στην Ευρώπη ακόμα, γι’ αυτό το ζήτημα. Γι’ αυτό και δεν πάμε εκεί ακόμα».

Και στο πολιτικό «δια ταύτα», «η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας είναι το πρώτιστο μέλημα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ισχυρή κοινωνία και ισχυρό έθνος. Για εμάς, ισχυρό έθνος είναι το έθνος το οποίο έχει μια αγκαλιά ανοιχτή και μια φροντίδα για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικού προσανατολισμού, δηλαδή, δεν υπάρχουν διακρίσεις […] Δεχόμαστε σήμερα, στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις επειδή κάποιος γεννιέται με έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό;», διερωτάται ακόμη.

Και υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει πετύχει ακριβώς αυτόν τον αναγκαίο συγκερασμό. Δηλαδή, πώς θα έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα το οποίο θα πατάει γερά στην παράδοση – γιατί η παράδοση είναι σημαντικό στοιχείο για τη συνοχή μιας κοινωνίας – αλλά ταυτόχρονα θα έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στην ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, είναι «ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη. Και η Νέα Δημοκρατία, ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Είναι εύλογο, δηλαδή, μέσα στη Νέα Δημοκρατία να υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που αντανακλούν τις απόψεις ενός μέρους της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε και το ανακοίνωσε ότι θα διαχειριστεί με πολιτική γενναιοδωρία αυτό το ζήτημα των διαφοροποιήσεων».

Και, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «θεωρώ ότι οι βουλευτές και τα στελέχη που διαφωνούν, θα καταλάβουν ύστερα από λίγο καιρό ότι είναι ένα ζήτημα που ολοκληρώθηκε, ψηφίστηκε, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και προχωρούμε παρακάτω, ενωμένοι».

Πάντως, «υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε άλλα κόμματα. Βλέπουμε ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν είναι λυμένα ζητήματα αυτά. Είναι ευαίσθητα θέματα, τα θέματα πίστης, τα θέματα ιδεολογίας, τα θέματα ταυτότητας».

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται ετεροπροσδιορισμούς. Έχει αποδείξει ότι είναι ένας πρωθυπουργός της ευθύνης, ένας πρωθυπουργός εξωστρεφής και κοσμοπολίτης, ένας θαρραλέος πολιτικός, ο οποίος τολμά να πάρει και δυσάρεστες ή μη δημοφιλείς αποφάσεις όταν κρίνει και έχει πειστεί ότι αυτές προστατεύουν το συλλογικό συμφέρον, προστατεύουν τη δημοκρατία, προάγουν το κράτος δικαίου και κάνουν πιο ισχυρή την οικονομία. Και νομίζω ότι, διατρέχοντας πλέον τη δεύτερη θητεία του, είναι ένας πρωθυπουργός που έχει μια και μόνο αποστολή: να κλείσει βασικές εκκρεμότητες που κουβαλάει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας από το παρελθόν και που δεν υπήρχε η τόλμη πολιτικά να λυθούν από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Εν κατακλείδι, ο πολίτης ψηφίζει «τη νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διευρύνει συνεχώς τα γεωγραφικά και πολιτικά της όρια, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να απεμπολεί τις βασικές πολιτικές για την ασφάλεια της χώρας, για την άμυνα, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία από νέου τύπου απειλές».

Ερωτηθείς και για άλλα θέματα που αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες, μιλά για την αποστολή Χρυσοχοΐδη – και «του έχουμε εμπιστοσύνη» – «να εκσυγχρονίσουμε τα Σώματα Ασφαλείας, την Ελληνική Αστυνομία, να γίνει πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική, πιο σύγχρονη».

Για την Παιδεία λέει πως η ουσία για να λειτουργήσει καλύτερα, είναι η αξιολόγηση: «Είναι η αξιολόγηση δομών, είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, είναι η αξιολόγηση συγγραμμάτων».

Ενώ αναφέρεται και σε άλλες τομές, όπως το ψηφιακό φροντιστήριο: «Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα κάνει αυτή την τομή και θα προσφέρει σε όλα τα κρίσιμα μαθήματα δωρεάν ψηφιακά μαθήματα υποστήριξης στα παιδιά μας. Αυτό είναι ένα βήμα που θα κάνει καλύτερο το δημόσιο σχολείο».

Ενώ παραπέμπει και στις ανακοινώσεις για το Εθνικό Απολυτήριο. Απέναντι στην ακρίβεια, η κυβέρνηση αντιτάσσει μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, στήριξη ευάλωτων με έκτακτα επιδόματα, και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού, αναφέρει επίσης.

Στον επίλογο της συνέντευξης, και στο ερώτημα αν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από αυτούς που θα ψηφίσουν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Α. Σκέρτσος δηλώνει: «Δεν αποκλείω τίποτα, δεν είμαι προφήτης. Βλέπω και μελετώ το τι έχει συμβεί στις χώρες που έχουν ιστορία και εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Και η εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους φούσκωμα του δεξιού χώρου από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπές από σταθμευμένα οχήματα

Loading

Play