Α. Συρίγος: Στη Χάγη με την Αίγυπτο για ΑΟΖ

Α. Συρίγος: Στη Χάγη με την Αίγυπτο για ΑΟΖ

«Εάν δεν “βγαίνει” οριοθέτηση με την Αίγυπτο, ας προσφύγουμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» πρότεινε μιλώντας στον FLASH 99,4 και στους «Απλά επικίνδυνους» ο βουλευτής της ΝΔ, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

«Εάν δηλαδή το Κάιρο εξακολουθήσει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, ας πάμε στη Χάγη. Είναι μια τίμια λύση, αξιοπρεπείς και για τις δύο χώρες» συνέχισε ο κ. Συρίγος, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την υπάρχουσα Νομολογία, είναι απίθανο το Διεθνές Δικαστήριο να πει πως ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Κρήτη δεν έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.

«Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα νησιά που δεν έχουν πλήρη επήρεια είναι μικρά, ακατοίκητα νησάκια. Εδώ μιλάμε για νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, μεγάλα νησιά» τόνισε, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου σήμερα: «Η κυβέρνηση Σάρατζ είναι μια ισλαμική κυβέρνηση, μια ισλαμική αδελφότητα που έχει αναλάβει την εξουσία. Στην Αίγυπτο, το αντιπολιτευόμενο στον Πρόεδρο Σίσι κόμμα είναι αυτό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εάν στη Λιβύη επικρατήσει ο Σάρατζ, τότε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα βρίσκουν καταφύγιο στη Λιβύη. Αυτό συνιστά υπαρξιακό κίνδυνο για τον Σίσι, θα τον ¨τελειώσουν¨. Οι Τούρκοι βοήθησαν τον Σάρατζ να επικρατήσει στη δυτική Λιβύη σχετικά εύκολα. Το ερώτημα είναι τώρα τι θα γίνει με το λιμάνι της Σύρτης. Και αυτό γιατί είναι βασικός λιμένας, από εκεί μεταφέρονται όλοι οι υδρογονάνθρακες της Λιβύης. Αυτό που φοβάται ο Σίσι είναι πως αν χαθεί η Σύρτη, τελειώνει και ο Χάφταρ».

Ο Δένδιας στο Κάιρο

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Άγγελος Συρίγος ήταν σαφής:  «Από το 2004 μέχρι το 2020 συζητάμε με τους Αιγύπτιους. Για να μην έχει βγει αποτέλεσμα προφανώς υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Δεν πιστεύω πως μπορεί να ξεπεραστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ακόμη, όσο αφορά ειδικότερα στις θαλάσσιες οριοθετήσεις, δεν ανακοινώνεται τίποτα παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Οπότε και να υπήρξε πρόοδος, θα το μάθουμε μόνο αν μας πουν πως σε λίγες ώρες υπογράφεται η συμφωνία. Οπότε, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την ανακοίνωση, σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρισκόμαστε».

«Παράνομο Μνημόνιο, αλλά…»

Αναφορικά με τη πιθανότητα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης ο κ. Συρίγος σημείωσε τα εξής: Από το 2004 μέχρι το 2010 γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Υπήρχε διάσταση απόψεων ως προς την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μετά το 2011 δεν υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής από την άλλη πλευρά λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα. Ο Σάρατζ υπέγραψε με την Τουρκία, όταν το Νοέμβριο του 2019 η Τουρκία ήταν το τελευταίο «σωσίβιο» που του είχε μείνει –με τον Χαφτάρ εφτά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Τρίπολης– και έχοντας, ένα χρόνο νωρίτερα,  αρνηθεί αντίστοιχες τουρκικές προτάσεις, καθώς γνωρίζει ότι στερούνται διεθνούς νομιμότητας.  Πρόκειται λοιπόν για ένα εντελώς παράνομο Μνημόνιο το οποίο όμως βρίσκεται πάνω στο τραπέζι», κατέληξε με νόημα.

Για ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου

Σχετικά με την καθυστέρηση στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε τα εξής: «Με την Κύπρο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, αλλά το κρίσιμο είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο καθώς αυτή εφάπτεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε και με την Κύπρο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συρίγος: Η επόμενη κρίση είναι “ante Portas”

Loading

Play