Αχτσιόγλου: «Αναστολή και τηλεργασία ήρθαν για να μείνουν»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αχτσιόγλου: «Αναστολή και τηλεργασία ήρθαν για να μείνουν»

«Αυτό που πρέπει να κάνει ένα υπουργείο είναι να δρα εγκαίρως για να προστατέψει τους εργαζόμενους, γιατί μέσω τηλεργασίας υπάρχει σωρεία παραβιάσεων βασικών εργασιακών δικαιωμάτων». 

Αυτά δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Ο κ. Βρούτσης δείχνει πάρα πολύ κακά αντανακλαστικά

Με αφορμή την προαναγγελία του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία πλαισίου σχετικά με την τηλεργασία, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι από την πρώτη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει πως, «πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στην τηλεργασία. Πέρασαν πέντε μήνες, όπου ο κ. Βρούτσης, έδωσε το δικαίωμα μονομερούς επιβολής από τον εργοδότη, τηλεργασίας στους εργαζόμενους. Εδώ και πέντε μήνες υπάρχει μια ακραία κατάχρηση αυτού του πλαισίου», ανέφερε.

Αναφορικά με το μέτρο της αναστολής εργασίας η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά σε επιδότηση της ανεργίας και σε μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τα οποία είναι δάνεια, που δεν μπορεί η πλειονότητα να λάβει τελικά από τις τράπεζες.

Ούτε το 20% των εργαζομένων στον τουρισμό επέστρεψε στην εργασία του

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αντιμετωπίζουν σήμερα βιοποριστικά προβλήματα. Η πλειονότητα τους δεν λαμβάνει ούτε το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ το μήνα. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν να λάβουν εισόδημα από πέρσι τον Οκτώβρη. Πως θα στηριχθούν οι οικογένειες, πως θα τα βγάλουν πέρα;», αναρωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση δείχνει μια πολύ μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα πολύ μεγάλη απόσταση και αυτό θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο κύμα ανεργίας»

Τί προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, χρειάζεται στήριξη εργασίας που σημαίνει επιδότηση από το κράτος του ασφαλιστικού κόστους του εργαζόμενου, και ένα μέρος του μισθού του.

«Για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, λέμε 100% επιδότηση του ασφαλιστικού κόστους από το κράτος και το 60% του μισθού. Το υπόλοιπο 40% από τον εργοδότη. Με τη δέσμευση του εργοδότη να τον κρατήσει στη θέση εργασίας του και να μην του μειώσει το μισθό. Προτείνουμε ενίσχυση των μικρομεσαίων, επιδότηση, όχι δάνειο, με κριτήριο των αριθμό των εργαζόμενων τους – 3 δισ. είναι το κόστος – για να μπορέσουν να έχουν κεφάλαιο κίνησης.

Και στον συνδυασμό αυτών των πραγμάτων, δίνεις στην επιχείρηση έναν πολύ μεγάλο αέρα για να κρατηθεί όρθια και άρα μπορούν να κρατηθούν οι εργαζόμενοι όρθιοι. Και αν κρατηθούν οι εργαζόμενοι όρθιοι και έχουν εισόδημα μπορούν και να καταναλώσουν, γιατί διαφορετικά δεν έχουν αγοραστική δύναμη και ξεκινούν τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις».

Απαράδεκτη και άκρως προκλητική απόφαση για την Αγία Σοφία

Αναφερόμενη στο θέμα της Αγίας Σοφίας, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, πως «παραβιάζει τις βασικές οικουμενικές αξίες και αρχές. Προσβάλει ευθέως τη διαθρησκευτική ειρήνη, επιτίθεται σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι μια απαράδεκτη και άκρως προκλητική απόφαση, η οποία ακόμη και τώρα ελπίζουμε να αναθεωρηθεί».

Καταλόγισε δραματική ολιγωρία στην Ελληνική κυβέρνηση

«Βλέπουμε μια πολύ σοβαρή αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε.

«Ο Ερντογάν, λειτουργεί με έναν τρόπο προκλητικό, απόλυτης επιβολής και σε μια προσπάθεια ουσιαστικά να φτιάξει μια μουσουλμανική ενότητα, να δώσει ένα μήνυμα στον μουσουλμανικό κόσμο, επιθετικότητας και εχθρικότητας απέναντι σε κάθε είδους αρχή του διεθνούς δικαίου».

Αδράνεια εξαιρετικά επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας μας

«Επισημαίναμε εμείς ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή κυρώσεων, αφού υπήρχε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της Τουρκίας. Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση. Το αμέλησε, επέδειξε μια ολιγωρία και μια στάση η οποία δείχνει ότι δεν διαβάζει την Τουρκία. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε προ τετελεσμένων και προ αποφάσεων οι οποίες πλήττουν βαθιά την διεθνή κοινότητα, γιατί είναι διεθνές το ζήτημα αυτό δεν είναι ζήτημα διμερές Ελλάδας – Τουρκίας.

Να υπάρχει μια εθνική γραμμή κατόπιν διαβούλευσης με την αντιπολίτευση.

«Κανείς πρέπει να λειτουργήσει κοιτώντας τι συμβαίνει πραγματικά και όχι να λέει ότι δεν είναι σοβαρά, ή δεν είναι επικίνδυνα, ή μετά εκ των υστέρων να λέει θα κάνω πόλεμο – αστεία πράγματα – η θα λέει θα προκαλέσω θρησκευτικό πόλεμο, αστειότητες τώρα και επικίνδυνες τοποθετήσεις. Να διαβάσει κανείς την Τουρκία, να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ελληνική πλευρά διότι αυτή, αυτή τη στιγμή, παρότι το ζήτημα είναι διεθνές, καταλαβαίνετε ότι είμαστε ευθέως θιγόμενοι και να έχουμε άμεσες συνέπειες που θα πονέσουν την Τουρκία με όρους οικονομικούς.

Ακούστε τα όσα είπε η κ. Αχτσιόγλου στον Flash 99.4

Δείτε επίσης:

Νέα πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού – Ποιους αφορά

Loading