«Ένας προϋπολογισμός που ευτυχώς όμως θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Κύρωση Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 κατηγόρησε την κυβέρνηση «για τη μη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά και για τη νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας».
«Καταψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Όπως υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου, είναι «ένας προϋπολογισμός που ευτυχώς όμως θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται. Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος».
«Υπόλογος απέναντι στον λαό ο Μητσοτάκης»
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στις υποκλοπές λέγοντας ότι η κουβέντα για τον προϋπολογισμό γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά έκθετος. Είναι υπόλογος. Και δεν είναι υπόλογος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», ανέφερε και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «κανονικά, σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης. Διότι αυτή η κυβέρνηση, αν είχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας, θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί».
Έπειτα η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για τον προϋπολογισμό παραθέτοντας στοιχεία τα οποία σύμφωνα με την ίδια «επιβεβαιώνουν ότι η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, μία κρίση εκρηκτικών τιμών και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης».
Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε:
«Από την πλευρά του κόστους ενέργειας:
«1. Η Ελλάδα έχει πλέον και επίσημα την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
2. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. Ως πολίτες, λοιπόν, πληρώνουμε τα περισσότερα από οποιουσδήποτε άλλους στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, είτε απευθείας από την τσέπη μας, είτε δια του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πηγή της αισχροκέρδειας.
3. Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το 2022.
4. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη μεγαλύτερη επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με το INE / ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του εισοδήματος:
1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.
2. Η χώρα μας είναι πέμπτη από το τέλος στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών
3. Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται:
– Φέτος, τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
– Από τον Απρίλιο του 2022 και μετά, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.
– Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022».
Για τον πληθωρισμό υπογράμμισε ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός 9,7% είναι εξαιρετικά υψηλός, επί 9 μήνες η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό, ενώ έχουμε υπερβεί το ένα έτος από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνει σημαντικά ο πληθωρισμός».
«Ο πληθωρισμός 9,1% Οκτωβρίου 2022 μαρτυρά την αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου του 2021 που ήταν ήδη 3,4%», προσέθεσε και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τα νοικοκυριά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, διότι σε τρόφιμα, ενέργεια και είδη πρώτη ανάγκης ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον γενικό δείκτη».
«Νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας»
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, «για τη μη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά και για τη νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας».
«Μέχρι και τον Ιούλιο του 2022, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Οι εταιρείες σώρευαν υπερκέρδη εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών» υπογράμμισε.
Για τον μηχανισμό που έφερε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 είπε πως «θέτει ένα όριο τιμής ανά τεχνολογία/ανά καύσιμο στους ηλεκτροπαραγωγούς, όριο που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες συνεχίζουν λοιπόν να σωρεύουν κανονικά υπερκέρδη. Στη συνέχεια έχοντας ήδη διασφαλίσει υπερκέρδη, χρεώνουν πάνω από το πλαφόν και το κράτος τούς ζητά να επιστρέψουν όσα ούτως ή άλλως αδίκως εισέπραξαν, πάνω απ το πλαφόν».
Προσέθεσε ότι «η απουσία οποιουδήποτε πλαφόν στη λιανική, επιτρέπει να συνεχίζεται κανονικά εκεί το πάρτι της αισχροκέρδειας: 1 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».
Επίσης σχολίασε ως «υποτιθέμενη» την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη εξαπάτηση» αφού το μοντέλο τιμολόγησης με το οποίο την αντικατέστησε η κυβέρνηση έφερε αύξηση τιμών.
«Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα υπερκέρδη», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να συμπιέζει το ποσό των υπερκερδών με διάφορες μεθοδολογίες και τελικά να το προσδιορίζει στο σκανδαλωδώς χαμηλό επίπεδο των 415 εκατ. και να λέει ότι θα ανακτήσει μόλις 373 εκατ., χαρίζοντας δισεκατομμύρια στα καρτέλ της ενέργειας».
«Πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων»
Στη συνέχεια είπε:
«Η κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που συμβάλλουν στην κρίση ακρίβειας και επωφελούνται από αυτήν, διαπερνά σχεδόν όλα τα πεδία».
«Ελάχιστες μέχρι στιγμής οι πραγματικές πληρωμές, καμία μέριμνα για διάχυση της στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα 455 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων πηγαίνουν σε μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.
Έπειτα σημείωσε πως «δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για στρατηγική που αντανακλάται παντού:
1. Από το 2019 και μετά αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.
2. Από το 2019 και μετά αυξάνεται ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και παιδικής φτώχειας.
3. Από το 2019 και μετά τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια.
Συνολική αύξηση ιδιωτικού χρέους 38 δισ. επί των ημερών σας. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων».
«Κόκκινα δάνεια και επίθεση στην περιουσία των αδυνάμων»
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τόσο στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και στον πτωχευτικό, με την άρνησή σας να ρυθμίσετε ριζικά τα χρέη προς το δημόσιο, με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ασυδοσία στη λειτουργία funds και εισπρακτικών, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί στην επιθετική στρατηγική μέτρων εκτέλεσης κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές».
«Έχετε κι εδώ δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη: Πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες ακόμη και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ, για ευτελή ποσά. Είδαμε τι έγινε στο σπίτι της κ. Κολοβού», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Την ίδια ώρα βλέπουμε στελέχη της ΝΔ να κερδοσκοπούν προσωπικά, όπως ο κ. Πάτσης. Που αγόραζε κόκκινα δάνεια κοψοχρονιά, για να πλουτίζει από τη δυστυχία συμπολιτών μας. Και παράλληλα, επιβραβευόταν με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ενώ περισσότερα από 7 δισ. έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις» σχολίασε.
Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αυξάνοντάς το σε απόλυτο νούμερο έως και 18,7 δισ. δημόσιο χρέος.
«Προϋπολογισμός της ίδιας αδιέξοδης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής»
Τέλος η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό «συνέχισης της ίδιας αδιέξοδης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής».
«Καμία μείωση στους έμμεσους φόρους. Αντιθέτως, με πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση του προϋπολογισμού της πρόνοιας κατά 412 εκατ. εν μέσω στεγαστικής κρίσης και κρίσης ακρίβειας, μείωση των πραγματικών μισθών», είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε:
«- Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
– Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαρηθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους συνταξιούχους αναφορικά με τα αναδρομικά τους και τη 13η σύνταξη.
– Ακύρωση υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι σαρωτικοί για τα εργασιακά δικαιώματα νόμοι του κ. Χατζηδάκη.
– Αύξηση του φόρου σε υψηλά μερίσματα».
Δείτε επίσης: Βουλή – Κ. Σκανδαλίδης: Προϋπολογισμός ανεφάρμοστος, προκλητικά αισιόδοξος, κοινωνικά άδικος