Αχτσιόγλου: «Μόνη λύση οι εκλογές»

Αχτσιόγλου: «Μόνη λύση οι εκλογές»

Συνέντευξη στο ethnos.gr παραχώρησε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εξηγεί ότι το αίτημα για εκλογές συνιστά αυτονόητη συνέπεια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν απέναντί σου έχεις μια κυβέρνηση που εδώ και σχεδόν δυο χρόνια όχι απλώς αρνείται την πραγματικότητα, αλλά εμμένει ιδεοληπτικά σε μια πολιτική που κοστίζει ανθρώπινες ζωές, και συγχρόνως επιδεικνύει μια άκρως αλαζονική συμπεριφορά με αρκετές δόσεις αυταρχισμού, τότε η παραίτησή της και το αίτημα για εκλογές είναι η μόνη λύση».

Κυρία Αχτσιόγλου γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάτε εκλογές τώρα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία;

«Εδώ και καιρό ήταν σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία από την πανδημική κρίση, δεν είναι σε θέση να αναμετρηθεί με τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα των πολιτών, δεν θέλει να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων.

Εδώ και καιρό ήταν ξεκάθαρο ότι ως πρώτη προτεραιότητά της έχει την εξυπηρέτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων, το αδιαφανές μοίρασμα δημοσίου χρήματος, την απαξίωση κάθε τι δημόσιου. Μετά και το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα–Λύτρα, τις εγκληματικές όπως αποδεικνύεται πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, το πολιτικό ήθος και ύφος του, την κορύφωση της αλαζονείας με την οποία πολιτεύεται, δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε σ’ αυτή την κυβέρνηση να παραμείνει ούτε άλλη μία μέρα στη θέση της.

Το αίτημα για εκλογές είναι η αυτονόητη συνέπεια της θέσης μας. Πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα πολιτική φάση. Και ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης μετρά αντίστροφα.»

Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2022 ψηφίστηκε. Είναι εφαρμόσιμος και ρεαλιστικός;

«Με ποιο κριτήριο; Αυτό είναι το κρίσιμο. Διότι ένας Προϋπολογισμός μπορεί να είναι εφαρμόσιμος, αλλά η πλειονότητα των πολιτών να δυσφορεί από την εφαρμογή του. Ή ένας Προϋπολογισμός μπορεί να είναι ρεαλιστικός, διότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Ο συγκεκριμένος Προϋπολογισμός με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ήδη ένας αποτυχημένος Προϋπολογισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή κατά περίπου 10 δισ. που θα την επιβαρυνθούν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προβλέπει σημαντικές περικοπές στα κονδύλια για τη δημόσια υγεία μεσούσης της πανδημίας, προβλέπει περικοπές στο κοινωνικό κράτος εν μέσω έξαρσης του κύματος ακρίβειας, ενώ μηδενίζει σχεδόν όλα -ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή- μέτρα στήριξης που υπήρξαν εντός του 2021, αφαιρώντας 12,3 δισ. από την πραγματική οικονομία.

Για να δικαιολογήσει αυτές τις πολιτικές επιλογές η κυβέρνηση, οργάνωσε τον Προϋπολογισμό στη βάση της παραδοχής ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, πρόκειται για μια παντελώς ανεδαφική παραδοχή.

Βέβαια και ως προς βασικές εκτιμήσεις ο Προϋπολογισμός είναι αμφίβολος σε αρκετά σημεία, όπως για παράδειγμα η πορεία των επενδύσεων, τα φορολογικά έσοδα, η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης -η οποία φέτος απέτυχε παταγωδώς.»

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας;

«Τη στιγμή που η χώρα μας έχει τους χειρότερους πανδημικούς δείκτες, τη στιγμή που άνθρωποι διασωληνώνονται και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε τρομερή πίεση, τα περιφερειακά, δε, καταρρέουν από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, η κυβέρνηση επιλέγει να περικόψει κατά 820 εκατ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Μάλιστα μειώνει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας κατά 280 εκατ. Επίσης, μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων, παροχές υγείας.

Παράλληλα, προβλέπει μεγάλη αύξηση φορολογικών εσόδων, το μεγαλύτερο μέρος από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ, ποντάροντας στην ακρίβεια, ενώ δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις, οι οποίες δεν αφορούν πλέον μόνο την ενέργεια, αλλά και τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Φρόντισε βέβαια η κυβέρνηση στο μεταξύ να εκχωρήσει τη ΔΕΗ σε ιδιώτες στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα ασκήσει κανέναν έλεγχο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη δράση καρτέλ.

Και όλα αυτά ενώ το εισόδημα των εργαζομένων διαρκώς συρρικνώνεται, καθώς η κυβέρνηση κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η αγοραστική του δύναμη.

Ως προς τα υποτιθέμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η εξαγγελία κάθε δεύτερη εβδομάδα επιδοτήσεων, που από την επόμενη της ανακοίνωσής τους αποδεικνύονται ανεπαρκείς, επιβεβαιώνει ακριβώς τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εξάλλου και οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν την κοροϊδία μόλις έρχονται αντιμέτωποι με τους λογαριασμούς και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.»

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η οικονομία το 2022 θα απογειωθεί. Εσείς τι πιστεύετε;

«Για το 2022 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 4,5%, και επιχαίρει εκ νέου. Το κρίσιμο δεν είναι αν θα επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός, αλλά ποιος ωφελείται από αυτό. Όπως έδειξε στην πράξη η χρονιά που φεύγει και προδιαγράφει ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο πλήρωσε την πανδημική ύφεση αλλά αποκλείεται και από τα οφέλη της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Δείτε τι συμβαίνει φέτος, το πραγματικό εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται από το κύμα ακρίβειας, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, οι εργαζόμενοι υφίστανται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον μισθό και τα δικαιώματά τους, όχι μόνο διότι η κυβέρνηση κράτησε καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, αλλά και γιατί κατήργησε το 8ωρο και επέβαλε απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ήρε κάθε προστασία από τις απολύσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσφορούν καθημερινά καθώς έχουν σωρεύσει μεγάλα χρέη για τα οποία η ΝΔ αρνείται να δώσει λύση, είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό ενώ η κυβέρνηση τις έχει αποκλείσει και από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να επιχαίρει με ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Μόνο αυτή που έχει ως στρατηγική της την εύνοια ελαχίστων, κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.»

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αγνόησε τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την πανδημία, τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ποιος φταίει;

«Η αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι μόνο ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης που αφήνουν βαριά εκτεθειμένο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη μελέτη συνάγεται ότι χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους χωρίς να λάβουν τη βοήθεια που μπορούσε να τους έχει προσφερθεί, χωρίς να τους δοθεί καν η δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας μας, ακριβώς επειδή δεν έχει στηριχθεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί εφόσον οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 400, με αποτέλεσμα να χάνονται ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Η μελέτη καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων, της καταρρέουσας κατάστασης που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία και πως αυτή κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Είναι σαφές το ποιος φταίει. Τα δεδομένα είναι συντριπτικά για τον κ. Μητσοτάκη και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία, μάλιστα, με περισσό κυνισμό σχεδιάζει να συνεχίσει και το 2022.

Και εμμένει σ’ αυτή την πολιτική η κυβέρνηση διότι έχει βαθιά εμπεδωμένη μία συγκεκριμένη αντίληψη για το δημόσιο σύστημα υγείας -όπως και για τη δημόσια Παιδεία, για το δημόσιο γενικά. Η κυβέρνηση αποστρέφεται κάθε τι δημόσιο. Γι’ αυτό και το απαξιώνει, το υποβαθμίζει και εν τέλει το εκχωρεί. Γι’ αυτό το λόγο δεν στήριξε επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, γι’ αυτό κόβει κρατική χρηματοδότηση το 2022, γι’ αυτό λέει έχω στην άκρη κονδύλια και θα τα βάλω αν χρειαστεί, γι’ αυτό δεν κάνει μόνιμες προσλήψεις, γι’ αυτό θεωρούσε και θεωρεί τις ΜΕΘ πεταμένα λεφτά, γι’ αυτό όταν απαιτούμε ενίσχυση μιλά για αχρείαστο «πολυτελές ΕΣΥ», γι’ αυτό δεν επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές.»

Θεωρείτε ότι είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός και ότι το Μαξίμου ψεύδεται όταν λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης
δεν γνώριζε;

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου ψεύδεται. Η μελέτη απορρίφθηκε και αποσιωπήθηκε διότι χαλούσε το κυβερνητικό αφήγημα μιας δήθεν επιτυχίας. Εκεί που ξεπεράστηκε κάθε όριο ήταν με την αισχρή στάση του κ. Μητσοτάκη πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή, όταν ισχυρίστηκε προκλητικά πως δεν έχει καμία ένδειξη ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο απ’ ό,τι οι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ. Ακολούθησε μια αστεία προσπάθεια του επικοινωνιακού του μηχανισμού να τον υπερασπιστεί.

Η δε ημι-απολογητική τοποθέτησή του το περασμένο Σάββατο στη συζήτηση του Προϋπολογισμού όπου μίλησε απλώς για «ατυχή έκφραση», ενώ απαξίωσε ευθέως τον κ. Τσιόδρα που μέχρι πριν λίγο εκθείαζε και παρουσίαζε ως βασικό του συνεργάτη, μαρτυρούν ότι το μέγεθος της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη τον έχει καταστήσει επικίνδυνο.

Όλα αυτά έχουν στιγματίσει και θα στιγματίζουν για πάντα ίδιο. Το κρίσιμο είναι τι θα γίνει με την ελληνική κοινωνία.»

Εσχάτως έχει γίνει πολλή συζήτηση για την ένταση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ό,τι αφορά την πανδημία. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Η ένταση της αντιπολίτευσης οφείλει να είναι αντίστοιχη της έντασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η αντιπολίτευση που ασκούμε οφείλει να καταδεικνύει τον επώδυνο χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και να αναδεικνύει τη στρατηγική που υπάρχει πίσω απ’ αυτές. Οφείλει να αντιπαραθέτει προτάσεις, λύσεις και μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Θεωρώ ότι σ’ αυτές τις γραμμές έχουμε κινηθεί μέχρι σήμερα. Από ‘κει και πέρα, όμως, όταν απέναντί σου έχεις μια κυβέρνηση που εδώ και σχεδόν δυο χρόνια όχι απλώς αρνείται την πραγματικότητα, αλλά εμμένει ιδεοληπτικά σε μια πολιτική που κοστίζει ανθρώπινες ζωές, και συγχρόνως επιδεικνύει μια άκρως αλαζονική συμπεριφορά με αρκετές δόσεις αυταρχισμού, τότε η παραίτησή της και το αίτημα για εκλογές είναι η μόνη λύση.»

Θεωρείτε ότι ήταν μονόδρομος η διαγραφή του κυρίου Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα;

«Ναι ήταν μονόδρομος. Η τοποθέτησή του δεν άφηνε κανένα άλλο περιθώριο, ήταν σε πλήρη αντίθεση με το πολιτικό ήθος και τον κώδικα αξιών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ώστε να οχυρωθούν πίσω από αυτή την τοποθέτηση και να μην απολογηθούν για τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες και τις αθλιότητες τους.»

Κατά τη γνώμη σας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πρέπει ποτέ να διαφωνούν δημοσίως;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πολιτικές θέσεις, συλλογικές αποφάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Πάνω σε αυτές δομείται ο κοινός πολιτικός μας λόγος. Οι επιμέρους προσεγγίσεις, οι διαφορετικές οπτικές, και το ιδιαίτερο ύφος κάθε στελέχους είναι συστατικά στοιχεία του πλουραλισμού που επιδιώκουμε να έχουμε και υπερασπιζόμαστε, πάντα όμως σε εναρμόνιση με τις συλλογικά καθορισμένες θέσεις μας και τον κώδικα αξιών μας.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει σε συνεδριακή τροχιά. Ποιο είναι το ζητούμενο και το στοίχημα του 3ου συνεδρίου σας;

«Βασική επιδίωξη μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο χρήσιμος για τους πολίτες. Αυτό μεταφράζεται στις εξής επιμέρους στοχεύσεις: Να διαμορφώσουμε την πολιτική δυναμική για την απαλλαγή της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί όχι απλώς ανίκανη, αλλά επικίνδυνη να διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα. Να αντιστοιχήσουμε την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης της κοινωνίας (τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επαγγελματικούς συλλόγους κ.λπ.). Να διαμορφώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, μαζί με τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, ένα πλειοψηφικό αριστερό και προοδευτικό πολιτικό ρεύμα που θα αλλάξει την πορεία της χώρας.»

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης για ακρίβεια: Στο σούπερ μάρκετ κανείς δεν παραπονιέται για τις τιμές με έχουν βγάλει 7 σέλφι

Loading

Play