Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός οικονομικού πακέτου για την στήριξη εκείνων που υπέστησαν αλλαγές στο εισόδημα τους λόγω της πανδημίας.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «Προστασία της εργασίας σημαίνει διατήρηση των θέσεων εργασίας, διατήρηση των σχέσεων εργασίας -χωρίς μεταβολή από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής- και καταβολή του μισθού στο 100%», σε συνέντευξη της στον ALPHA.
Αναφορικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» προβλέπει για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν «στις πλέον ευαίσθητες, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, να υπάρχει επιδότηση από το κράτος κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών και κατά 40% του μισθού και το υπόλοιπο 60% να το καλύπτει ο εργοδότης. Στις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις 40% επιχορήγηση από το κράτος μισθών και ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 60% να το καλύπτει ο εργοδότης».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα οικονομικό πακέτο για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο κόσμος του πολιτισμού,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπέστησαν αιφνίδια ανατροπή στο εισόδημά τους. Αν δεν υπάρξει ένα τέτοιο οικονομικό πακέτο θα μπούμε πάλι σε έναν φαύλο κύκλο σαν αυτόν που ζήσαμε στη χρηματοπιστωτική κρίση, όπου θα έχουμε λιτότητα – μέτρα – εμβάθυνσητου χρέους.Οι επιλογές δεν μπορεί να είναι αυτές που κάνει η κυβέρνηση, η ανεργία και η μείωση μισθών κατά 20%, ούτε το να επιβιώσουν όσες επιχειρήσεις μπορούν να φτάσουν στις τράπεζες και όσες δεν μπορούν να κλείσουν.Με συνταγές όπως αυτές της περιόδου 2010-2014 δεν μπορεί η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα».
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες ανέφερε ότι «δεν υπήρξε άμεση στήριξή τους από την κυβέρνηση, εμείς έχουμε προτείνει εδώ και δύο μήνες μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ».
Τέλος, είπε ότι «τα άμεσα διαθέσιμα χρήματα για αξιοποίηση, εθνικά και κοινοτικά, είναι 32 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα άμεσης δημοσιονομικής δαπάνης 13,4 δισ. ευρώ, δηλαδή “ζεστό” χρήμα στην αγορά για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και η οικονομία».
Δείτε ακόμη: Βαρουφάκης: «Κακά τα ψέμματα κύριε Πρωθυπουργέ»