Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι:
– καμία δομή ψυχικής υγείας δεν πρόκειται να κλείσει ούτε θα υπάρξουν απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό με τις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ όσοι απασχολούνται στην απεξάρτηση θα ενταχθούν στον νέο φορέα.
– τα κέντρα πρόληψης δεν εντάσσονται στο νομοσχέδιο, καθώς είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και σήμερα χρηματοδοτούνται δυνάμει μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, το οποίο λήγει το 2027. Αυτό το θέμα δεν αφορά το νομοσχέδιο.
– τα 18 ‘Ανω και ΚΕΘΕΑ δεν θα κλείσουν. Δεν υποστηρίζεται η υποβοηθούμενη με φάρμακα απεξάρτηση εις βάρος των στεγνών προγραμμάτων. Ένας ενιαίος φορέας θα παρακολουθεί όλα τα προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εξαρτημένους να επιλέγουν το πρόγραμμα που τους ταιριάζει για απεξάρτηση.
– προγράμματα τύπου 18 ‘Ανω και ΚΕΘΕΑ μπορούν να υλοποιηθούν σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας.
– το νομοσχέδιο ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
– οι ενδιαφερόμενοι να μην ανησυχούν, καθώς κανείς δεν προτίθεται να τους απομακρύνει από τα κέντρα απεξάρτησης ούτε να τους απολύσει.
Αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο άρθρο 65 του νομοσχεδίου που προβλέπει την προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς για στήριξη δημόσιων δομών του ΕΣΥ υπό δημόσιες πιέσεις, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, αναγνωρίζοντας τη σύμπραξή τους στην κυβερνητική προσπάθεια μέσω αυτού του νομοσχεδίου. Επιπλέον, δήλωσε ότι:
– το συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί, αλλά για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.
– αύριο θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να προγραμματιστούν, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, τα απαραίτητα βήματα ώστε να προκηρυχθούν τα κενά και να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις που παρατηρούνται, καθώς και να αναθεωρηθεί ο υγειονομικός χάρτης.
– στόχος είναι οι νέες κίνητρα να επαναπροκηρύξουν τις θέσεις που είχαν δοθεί με προηγούμενα κίνητρα και θεωρήθηκαν άγονες.
– οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, περιλαμβάνοντας τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα στους ελεύθερους χρόνους τους και την ευχέρεια ιδιωτών γιατρών να συνάπτουν συμφωνίες με δημόσια νοσοκομεία υπό όρους και προϋποθέσεις.
– το ΕΣΥ όταν ιδρύθηκε λειτουργούσε σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σήμερα, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η προοπτική όλων των ΕΣΥ στην ΕΕ θα είναι η πιο στενή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε πλέον να εστιάζουμε αποκλειστικά στις δημόσιες δομές, αλλά πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας που θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο υγειονομικό χάρτη, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα υπό τις παρούσες συνθήκες, προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.
– εκφράζει ευχαριστίες στον ιατρικό κόσμο για την αντίσταση στην προσπάθεια για διήμερη απεργία από τη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αγνοώντας τη λανθασμένη συνδικαλιστική παρέμβαση του ΠΙΣ. Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γιατρός έχει δείξει ότι προτεραιότητα του είναι το συμφέρον του ασθενούς του, γεγονός που αξίζει σεβασμό. Ως υπουργός Υγείας, τους ευχαριστώ θερμά για αυτό και θα κάνω τα πάντα για την δικαίωση αυτής τους της επιλογής, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των υποκλοπών. Απάντησε στην Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε ρωτήσει αν η κυβέρνηση θα επιβάλει ποινές στους βουλευτές που θα συνεχίζουν να αναφέρονται στην κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις υποκλοπές. Οι ποινές προβλέπονται από τον αστικό και ποινικό κώδικα. Είναι το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Οποιοσδήποτε θιγόμενος μπορεί να προχωρήσει σε αγωγή. Πολύ απλά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι το θέμα των υποκλοπών, ως προς την κυβερνητική εμπλοκή, έληξε.