(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αδ. Γεωργιάδης: «Έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ»

«Πολεμάει πάρα πολύ το φακελάκι»

Για το πότε και το πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και αν η νέα τροπολογία που προωθεί για το ΕΣΥ νομιμοποιεί το «φακελάκι» στη δημόσια υγεία απάντησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι προσωπικά «πολεμάει πάρα πολύ το φακελάκι».

propoli

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην προηγούμενη του θητεία όποτε διαπίστωνε κάποια παρανομία ζητούσε την ποινική δίωξη των γιατρών που παρανομούσαν και ότι είναι αντίθετος σε κάθε πράξη διαφθοράς. Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι ότι «μόνο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι».

Όπως είπε δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι πρώτη φορά ακούει κανείς για το φακελάκι από τον ίδιο με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί, προσθέτοντας ότι «οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία».

Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια νόμιμη διέξοδο για τους ασθενείς

Όπως είπε το υπουργείο δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή για να κάνει νόμιμα την επέμβασή που επιθυμεί το απόγευμα καθώς υπάρχουν πάνω από 90.000 αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο οι πιο φτωχοί ασθενείς θα ωφεληθούν γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργία. Όσον αφορά την κριτική ότι οι γιατροί θα στραφούν στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι επί πληρωμή και θα μειώσουν τα προγραμματισμένα και εντός ωραρίου εργασίας τους τόνισε ότι θα παρακολουθείται η παραγωγικότητά τους.

Στην συνέχεια σημείωσε ότι «το κόστος λειτουργίας για τα απογευματινά χειρουργεία προβλέπεται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια». Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».

Κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν μπορεί να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία

Επιπλέον δήλωσε ότι είναι κρίμα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να μένουν κλειστά μετά τις τρεις το απόγευμα. «Θα δώσουμε με την υπουργική απόφαση τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργική κλινική του ΕΣΥ να στήσει αν θέλει απογευματικό χειρουργείο και αν μπορεί. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές που μπορούν και θα θελήσουν», πρόσθεσε.

«Οι κλινικές που θα στήσουν απογευματινές κλινικές πρέπει να έχουν αναισθησιολόγο» είπε προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών». Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων απάντησε ότι είναι προφανές ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της πόλης δύσκολα θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας με την μεταρρύθμιση αυτή φτιάχνει μια ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές κλινικές αγορά.

Ερωτηθείς εάν αυτό το μέτρο διαχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν ισχύει αυτό γιατί όποιος έχει δεν περιμένει σε λίστα αναμονής αλλά επιλέγει κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο ή δίνει φακελάκι για να χειρουργηθεί πιο σύντομα. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, «εκείνος που δεν έχει χρήματα κερδίζει ταχύτερη πρόσβαση στο χειρουργείο γιατί πολλοί άνθρωποι που προηγούνται στην σειρά θα πάνε σε απογευματινό χειρουργείο».

Μιλώντας για την ενιαία λίστα χειρουργείων που ξεκινάει να ισχύει σήμερα απάντησε ότι πλέον θα είναι γνωστό σε όλους ο χρόνος αναμονής ανά κλινική.

Πηγή: Συνδέσεις

Loading