Αδ. Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στα επόμενα χρόνια»

Κατά την ομιλία του στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με την ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα επόμενα χρόνια η πόλη θα εξελιχθεί στην πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, η οποία χάρη στο πλούσιο δυναμικό της σε ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτονομία, όπως επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεωργιάδης.

propoli


Κατά την ομιλία του στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με την ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα επόμενα χρόνια η πόλη θα εξελιχθεί στην πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, με την ολοκλήρωση του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC και τις μεγάλες επενδύσεις που προσήλκυσε η πόλη, όπως αυτές των Pfizer, Deloitte, Accenture, CISCO και, πολύ πρόσφατα, της αμερικανικής ασφαλιστικής Chubb.


«Το ΤhessINTEC θα είναι το σημείο τροπής για τη Θεσσαλονίκη, με τρόπο που δεν μπορούμε να τον φανταστούμε σήμερα. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, 35 εκατ. ευρώ, μπήκαν ήδη και 70 συμβόλαια με τεράστιες εταιρείες έχουν ήδη υπογραφεί, σε λίγο καιρό θα αρχίσει να χτίζεται και θα προσελκύσει στην πόλη εταιρείες καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και κυρίως ανθρώπους που θα μπολιάσουν την πόλη με το όραμα του 21ου αιώνα, αλλάζοντας το οικονομικό και κοινωνικό μας αποτύπωμα. Με το ThessINTEC και τις επενδύσεις, η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει πορεία και θα γίνει η πραγματική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Μπορεί να το κάνει και θα το κάνει» είπε.


Σε σχέση με τη ΔΕΘ σημείωσε ότι αυτό που κάποιοι έλεγαν «πανηγυράκι» και πολλοί υποστήριζαν ότι πρέπει να σταματήσει, εξελίχθηκε φέτος -με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως τιμώμενη χώρα- στην πιο πετυχημένη διοργάνωση στην ιστορία της, με τον μεγαλύτερο τζίρο όλων των εποχών.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ακόμα τη Γερμανία ως τον σημαντικότερο εταίρο και επενδυτή στη χώρα μας, που «με πολιτικό κόστος και των δικών της πολιτικών κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο των μνημονίων». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απεδείχθη αντάξια της γερμανικής εμπιστοσύνης και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξής της την καθιστούν πλέον success story. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στη δύσκολη ώρα που περνά η Ευρώπη, γιατί έρχεται χειμώνας δύσκολος, οι σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας θα γίνουν ακόμα πιο στενές» υπογράμμισε.


Γνωστοποίησε δε, ότι τις επόμενες ημέρες συνυπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του γερμανικού επιμελητηρίου, βάσει του οποίου το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο ορίζεται ως ο βασικός συνεργάτης της Ελλάδας για την προβολή -στη Γερμανία- των έργων που γίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και τις σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ο υπουργός επανέλαβε ακόμα ότι το 2022 θα εξελιχθεί σε έτος σημαντικής αύξησης τόσο των εξαγωγών όσο και των επενδύσεων.


Στα 5,6 δισ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2001-2020


Την εκτίμηση ότι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα επιβάλλεται να ανοίξει τα σύνορά της στους Γερμανούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσει στη χώρα 5,6 δισ. ευρώ στο διάστημα 2001-2020 και μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας έναντι των επιπτώσεων της διογκούμενης γεωπολιτικής κρίσης, διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης.


Κατά το αποψινό δείπνο, που διοργάνωσε ο φορέας, με την ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ, ο κ. Γούναρης επισήμανε ακόμα ότι η σύναψη συμμαχιών με ισχυρές οικονομίες, όπως η γερμανική, θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Το επιμελητήριο θα δώσει τη μάχη του, επιστρατεύοντας όσες δυνάμεις διαθέτει, ώστε η ελληνική οικονομία να βγει νικήτρια και από αυτή την κρίση» υπογράμμισε.

Εξαιρετικό, σήμερα, το momentum για την Ελλάδα

 


Εξαιρετικό είναι σήμερα το momentum για την Ελλάδα, η οποία αν πράξει τα δέοντα, θα εξέλθει νικήτρια από την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, όπως βγήκε ενισχυμένη από τις κρίσεις του χρέους και της πανδημίας, εκτίμησε ο Jorg Rockenhauser, διευθύνων εταίρος για τις γερμανόφωνες χώρες, της επενδυτικής εταιρείας Permira, η οποία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 60 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί: «Χρειάζεται να κάνετε όλα τα σωστά βήματα, αλλά έχετε όλα τα σωστά χαρακτηριστικά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Permira, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς της για την Ευρώπη, έχοντας τοποθετηθεί στα Ιωάννινα στον τομέα της καινοτομίας/τεχνολογίας (Team Viewer, P&I και BestSecret), στη Θεσσαλονίκη στον τομέα του real estate (Engel Volkers) και στα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα (Neuraxpharm).

Ο κ. Rockenhauser, που είπε ότι την τελευταία δεκαετία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εξαπλασιάστηκαν, τη χαρακτήρισε ως μια από τις ομορφότερες χώρες παγκοσμίως και ίσως την ωραιότερη της Ευρώπης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζεται να προστατέψει τον θησαυρό του μοναδικού φυσικού της περιβάλλοντος, και έκανε λόγο για πολύ μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό και για μια γραφειοκρατία «που είναι δυσκολότερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι αλλού»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επισήμανε πως όλοι στην κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένοι στην ανάπτυξη της οικονομίας, με στόχο μια Ελλάδα, στην οποία αξίζει να ζει κάποιος._

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading