Άδειες ειδικού σκοπού: Εσωκομματικές γκρίνιες στο Μαξίμου για τη μείωση μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα χορηγείται πενθήμερη άδεια με το 50% των αποδοχών, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στα εσωτερικά της ΝΔ.

Χορήγηση ειδικής άδειας και άλλων διευκολύνσεων στους εργαζόμενους  του Δημοσίου  που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό – διαφορετική φόρμουλα ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα – , προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για τη ψηφιακή εποχή…».

Ωστόσο, σημείο αιχμής αποτελεί το γεγονός ότι οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι – οι οποίοι δικαιούνται 3 ημέρες ως δικαιολογημένη απουσία, ενώ οι άλλες 2 ημέρες θα είναι από την κανονική τους άδεια – θα λαμβάνουν κανονικά το ημερομίσθιο τους (το 100%) ενώ οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα θα λαμβάνουν το 50% του ημερομισθίου τους για τις 4 ημέρες δικαιολογημένης απουσίας, ενώ θα χρεώνονται και 1 ημέρα από οποιαδήποτε άλλη άδεια τους.

Σε αυτή την περίπτωση, οι 3 πρώτες ήμερες καλύπτονται από τον εργοδότη και η 4 ημέρα πληρώνεται από το κράτος (ΕΦΚΑ).

Σε κάθε περίπτρωση για τη χορήγηση της άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Τι απαντά το Υπουργείο

«Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται» απαντά το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, «όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες».

«Η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες» αναμένεται να τονίσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.

«Γαλάζιες» ενστάσεις

Την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι φωνές, όχι μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες μιλούν για μισθολογικές ρυθμίσεις «δύο ταχυτήτων», με τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα να υφίστανται άδικες μειώσεις στο μισθό τους.

«Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας, αδιαφορεί για την έξαρση των κρουσμάτων, και τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί με covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους και της τακτικής τους άδειας για το αυτονόητο», τονίζει με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους είναι θετικά με covid-19.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες