Άδωνις Γεωργιάδης: «27 χώρες επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς τους αλλά όχι η Ελλάδα»
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Άδωνις Γεωργιάδης: «27 χώρες επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς τους αλλά όχι η Ελλάδα»

Με αφορμή την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή σήμερα, που θα επιτρέπει στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να εργάζονται και σε ιδιωτικά ιατρεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήρθε αντιμέτωπος με κριτική από την αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που απαγόρευε στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να λειτουργούν ιδιωτικές πρακτικές.

«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα. Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα», σημείωσε.

Απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που χαρακτήρισε «Έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας» την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και «ακροδεξιό εξτρέμ» της κυβέρνησης τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως κανένας δεν υποχρεώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

«Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει να έχει και ιδιωτικό έργο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι πολύ αυστηροί, να μπορεί να το κάνει. Δεν επιβάλουμε σε κανέναν να το κάνει. Απλώς τους το επιτρέπουμε. Απο δω και μπρος δεν θα τους το απαγορεύουμε, ήταν ένα λάθος πολλών δεκαετιών. Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Γεωργιάδης: «Το clawback έχει ανέβει πάρα πολύ»

Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ότι το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υψηλό και άδικο και επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν το κατάργησε, όπως είπε, όταν το κόμμα ήταν κυβέρνηση.

«Αντί να καταργήσετε το clawback θέλετε να κάνετε δώρο στις βιομηχανίες. Συγνώμη, έχετε καταλάβει τι είναι το clawback; Το clawback, οι αυτόματες επιστροφές δηλαδή, είναι τα χρήματα που παίρνουμε πίσω από τη βιομηχανία. Θα ήθελα πολύ να ξέρω εάν η κατάργηση του clawback είναι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από ότι θυμάμαι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε, μια χαρά εφήρμοσε το clawback – δικός μου νόμος ήταν-, τον κράτησε και τον αύξησε κιόλας. Άρα, τώρα θυμηθήκατε ότι θέλετε να καταργήσετε αυτό που είχατε επί πέντε χρόνια ως κυβέρνηση;», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ και λαμβάνουμε μία σειρά μέτρα για να το μειώσουμε. Όπως όλα τα φάρμακα κάνουν καλό αλλά αν υπάρχει υπερδοσολογία μπορεί να σου καταστρέψουν την υγεία γιατί έχουν πολύ μεγάλες παρενέργειες, έτσι και το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback. Άρα οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να το μειώσουμε, όχι να το καταργήσουμε, να το φτάσουμε δηλαδή σε ένα τέτοιο ύψος που θα είναι βιώσιμη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα».

Loading

Play