Άδωνις Γεωργιάδης: Αυξήσεις σχεδόν στα πάντα – Μετά τα Χριστούγεννα η βελτίωση (vid)

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε τηλεοπτική του παρουσία σήμερα το πρωί αναφέρθηκε στο κύμα αυξήσεων που εντοπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως οι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία. Έκανε σαφές πως δεν επιθυμεί να προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις τους από την απορρόφηση των αυξήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σειρά προβλημάτων όπως ανεργία, χρεοκοπίες και γενικότερη καταστροφή.

Σύμφωνα με το υπουργό πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό» καθώς η αύξηση αφορά «σχεδόν στα πάντα» σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικά είπε πως χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300. Ακόμη, έχει αυξηθεί η τιμή σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ.

O υπουργός υποστήριξε πως η κατάσταση αυτή θα κρατήσει έως την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αναφερόμενος σε στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και στις δηλώσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Η κυβέρνηση όμως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τις αυξήσεις: «Κανένας δεν πρέπει να διανοηθεί ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της αυξήσεως των διεθνών τιμών και του αναμενομένου πληθωρισμού για να πάει να βγάλει ‘’καπέλο” παραπάνω χρήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας».

Όσον αφορά το αίτημα μείωσης φόρων από διάφορους κλάδους είπε: «τι συμβαίνει σε ένα μαγαζί αν εισπράττει λιγότερο και ξοδεύει περισσότερο».

«Πρέπει και τα μεν αιτήματα και τα δε αιτήματα, να τα διαχειρίζεται ο νοικοκύρης με υπευθυνότητα». Ποιος κρίνει αν ο νοικοκύρης είναι νοικοκύρης ή δεν είναι νοικοκύρης και καταστρέφει την επιχείρησή του; Οι αγορές. Τι κρίνουν μέχρι τώρα, ότι εδώ έχουμε πράγματι έναν νοικοκύρη πρωθυπουργό που καταφέρνει από τη μια να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία για να λειτουργήσει και να πάει καλά όπως είδαμε και από την άλλη ‘’μαζεύει” γενικώς τις δαπάνες του κράτους ώστε να μην εξοκείλει και έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος».

Δείτε επίσης: Αύξηση 20,7% των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούλιο – Αύξηση ωστόσο και του εμπορικού ελλείμματος

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr