Άδωνις Γεωργιάδης για νομοσχέδιο φαρμακευτικής κάνναβης: “Στόχος η μεταποιητική αξία της καλλιέργειας να μένει στην Ελλάδα”

Άδωνις Γεωργιάδης για νομοσχέδιο φαρμακευτικής κάνναβης: “Στόχος η μεταποιητική αξία της καλλιέργειας να μένει στην Ελλάδα”

«Το σημαντικό στην πολιτική είναι να μπορείς να κάνεις βήματα…» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την παραγωγή και εκμετάλλευση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Απαντώντας στις προσωπικές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε αντιπαραγωγική τη συζήτηση περί «κωλοτούμπας» για τη φαρμακευτική κάνναβη.

«Από νωρίς κατάλαβα ότι στην πολιτική όποιος μένει απολύτως σταθερός στις απόψεις που εκφράζει σήμερα, είτε θα μείνει εκτεθειμένος λόγω αυτής σταθερότητας είτε πολύ γρήγορα θα τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις».

Έκανε αναφορά σε σειρά πρόσφατων παραδειγμάτων πολιτικών που αναθεώρησαν τα όσα υποστήριζαν και προσέθεσε πως «είμαι πολύ περήφανος που είμαι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διότι η ΝΔ είναι και παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου γιατί μπορεί και κάνει κινήσεις σαν κι αυτή που κάνουμε τώρα με το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί το λάθος της, να αναγνωρίζει και στον αντίπαλο θετικά, να εγκολπώσει τα θετικά του αντιπάλου και να πάει παρακάτω την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Ο υπουργός, μιλώντας για το νομοσχέδιο, ανέφερε πως ο στόχος μας είναι η μεταποιητική αξία της καλλιέργειας να μένει στην Ελλάδα και σημείωσε: «Δεν θέλουμε απλώς παραγωγή και εξαγωγή κάνναβης. Εμείς θέλουμε σοβαρές επενδύσεις με δεκάδες εκατομμύρια που θα γεννήσουν θέσεις εργασίας, θα κάνουν εξαγωγές προϊόντων που θα έχουν υψηλές τιμές και θα φέρουν πίσω στη χώρα υψηλή εξαγωγική αξία. Γι’ αυτό έχει γραφτεί έτσι το νομοσχέδιο. Ο νόμος που χρησιμοποιήσαμε είναι η ακριβής διατύπωση του νόμου που ισχύει σήμερα για τα γενόσημα φάρμακα και ο οποίος επιτρέπει στις καλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να εξάγουν γενόσημα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα».

Έχει δημιουργηθεί, συνέχισε ο Αδωνις Γεωργιάδης, μια μεγάλη νέα αγορά για όσους ενδιαφέρονται για την επένδυση, σημειώνοντας οτι κάθε βαρύ παυσίπονο, για βαριές ασθένειες, στη βάση του είναι ναρκωτικό, γιατί παρεμβαίνει στο νευρικό μας σύστημα για να μειώσει την αίσθηση του πόνου και συμπλήρωσε: “Αλλά αυτό ρυθμίζεται από τη νομοθεσία φαρμάκου. Η μετάταξη της από τον πίνακα Γ στον πίνακα Δ γίνεται για να διατίθεται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο. Και κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει τη φαρμακευτική κάνναβη εάν ο γιατρός του δεν του την έχει χορηγήσει με δίγραμμη συνταγή. Συγκεκριμένοι γιατροί θα μπορούν να γράψουν αυτά τα φάρμακα της φαρμακευτικής κάνναβης».

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα έρθει ανεξάρτητο νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης τις επόμενες εβδομάδες, μιας και  σε αυτό δεν μπορούσε να μπει η ίδρυση ενός ανεξάρτητου οργανισμού.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, καταρχάς στηρίζεται πάνω στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νόμος του 2018 είναι που ορίζει τον τρόπο πού θα γίνεται η καλλιέργεια, τους τρόπους φύλαξης, τους όρους ασφάλειας, καταγραφής, της μεταφοράς με την Αστυνομία, το πώς θα ελέγχεται η παραγωγική διαδικασία, όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια. Εμείς, τώρα, κάνουμε λειτουργικό και φιλοεπενδυτικό το πλαίσιο. Επίσης, νομοθετείται ότι για να μπορείς να πάρεις την άδεια εξαγωγής θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον άλλη μια παραγωγή φαρμακοτεχνικής μορφής στην Ελλάδα, γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε ουσιαστικές επενδύσεις».

Μετά από νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός στο νομοσχέδιο, επιτρέπεται στα ερευνητικά δημόσια εργαστήρια, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού κάνναβης και η καλλιέργειά του με σκοπό την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη και τις κλινικές μελέτες, όπως και η συνεργασία τους για τους σκοπούς αυτούς με φορείς που έχουν λάβει την έγκριση της παραγράφου 1 του άρθρου 2Α.

«Είναι είπε κάτι που είχαμε συζητήσει και στην Επιτροπή και είχα δεσμευτεί να το φέρω ως διάταξη» υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου μετά τις λέξεις «…εκκρεμή αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος…» για καλλιέργειες σε γη υψηλής παραγωγικότητας , προστίθεται η φράση «…καθώς και αιτήματα που θα υποβληθούν εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος», «γιατί μας ετέθη από διαφόρους επενδυτές που είναι στη διάρκεια τώρα των διαπραγματεύσεων, προσυμφώνων κ.λπ. με βάση τα ισχύοντα καθώς εμείς δεν θέλουμε βλάψουμε κανέναν ή δεν θέλουμε να ωφεληθεί κάποιος έναντι άλλου».​

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε αποδεκτή και ψηφίσθηκε η βουλευτική τροπολογία που κατέθεσε εκπροθέσμως ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, που προβλέπει ότι μπορεί το διοικητικό συμβούλιο επιμελητηρίων με πλειοψηφία 50+1 να εκλέγει νέα διοικούσα επιτροπή.

Η τροπολογία αυτή, εξήγησε ο υπουργός, αφορά δύο-τρία, όχι πολλά, επιμελητήρια που λόγω της αναβολής των εκλογών τους λόγω covid, έχουν υπάρξει μετακινήσεις συμβούλων τους σε άλλες παρατάξεις και έχει χαθεί η πλειοψηφία και πρόσθεσε:

«Έτσι ενώ η διοικούσα επιτροπή προτείνει έναν προϋπολογισμό και αυτός θέλει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, το διοικητικό συμβούλιο δεν δίνει την εμπιστοσύνη του στη διοικούσα επιτροπή και δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό που προτείνει. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στην 30ή Ιουνίου και τα επιμελητήρια αυτά εφόσον δεν θα έχουν καταθέσει απολογισμό, ισολογισμό και προϋπολογισμό να πρέπει να πάψουν να λειτουργούν».

Εξάντλησα κάθε προσπάθεια, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να βρεθούν ήρεμες λύσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Έτσι κατατέθηκε αυτή η τροπολογία από τον βουλευτή και την αποδέχομαι ώστε να μπορεί το διοικητικό συμβούλιο με πλειοψηφία 50+1 να εκλέξει νέα διοικούσα επιτροπή στα επιμελητήρια. Με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνεται αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί» εξήγησε.

Τέλος, ο υπουργός σχολίασε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής παρ’ όλο που συμφωνεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτό, εμένα κοινοβουλευτικά θέλω να σας πω ότι με ξεπερνά. Δεν το είχα συνηθίσει, δεν με πειράζει, είναι καλοδεχούμενη, προς Θεού. Απλώς είναι κοινοβουλευτικά λίγο παράδοξο να καταθέτεις ψηφοφορία για κάτι που θες ψηφίζεις. Προφανώς έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης μιας κάποιας γενικευμένης ανταρσίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να ψηφίσουν το παρόν νομοσχέδιο. Καλύτερα, λοιπόν, που καταθέσατε ονομαστική για να αποδειχθεί περίτρανα αυτό που πάντα πίστευα και πιστεύω. Ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ομάδα και μπορούμε να συντασσόμαστε και να υποστηρίζουμε τις πολιτικές μας και να τις υπερασπιζόμαστε κιόλας και να εξηγούμε στον κόσμο γιατί τις έχουμε. Η ονομαστική ψηφοφορία απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Δείτε επίσης:  ΕΕ: H αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και η Ρωσία, τα βασικά θέματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play