Άδωνις Γεωργιάδης: Η εκστρατεία εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων ξεκίνησε από τις 22 Ιουλίου στην Ελλάδα

   Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την mpox, ευρύτερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, οδήγησε σε ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εστίασε στον εμβολιασμό κατά της νόσου στην Ελλάδα.

   «Από τις 22 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο της πρόληψης, θα είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς τύπου mpox. Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό mpox, ο οποίος είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.

   Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει μέσω επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά από μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Υγείας στην ανάρτησή του.

   Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, φέτος έχει σημειωθεί αύξηση 160% στα κρούσματα mpox, με ένα νέο -πιο θανατηφόρο- στέλεχος του ιού. Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν καταγραφεί συνολικά 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής, με 1.456 θανάτους.

   Σύσταση εμβολιασμού

   Στην ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι «το εμβόλιο Jynneos (για την mpox) συστήνεται για άτομα άνω των 18 ετών με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό mpox, οι οποίοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

   «Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Αυτές οι ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή αν έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (τουλάχιστον ένα) κατά τους τελευταίους 3 μήνες.

   Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου έκθεσης στον ιό mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

   Άτομα που έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού mpox, εντός 4 έως 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

   Άτομα που έχουν τακτική και στενή επαφή με όσους ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες.

   Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες».

   Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να δηλώνουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν κατά την προσέλευση για εμβολιασμό κατά του mpox, υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας στο τέλος της ανάρτησής του.

   Για περισσότερες πληροφορίες

   <a href='https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/’ style=’color:black; text-decoration:none; outline:none 0px; margin:0px; padding:0px’>https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading