Άδωνις Γεωργιάδης: “Πρώτα ανοίγει πλήρως το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση”

Για το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, τονίζοντας οτι οι γνωμοδοτήσεις των ειδικών θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε οτι γι’ αυτό αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστά και τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και στις “κόκκινες” περιοχές.

Πρόσθεσε βέβαια οτι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. “Θα πειθαρχήσουμε στις εισηγήσεις των ειδικών” ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στα τέλη Απριλίου θα είναι πολύ καλύτερη, αποφεύγοντας να δώσει ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, με τη σημείωση πως προτεραιότητα είναι να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση.

Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, αναφορικά με την ερώτηση για ποιο λόγο δίνεται ημερομηνία για την επανεκκίνηση του τουρισμού και δε συμβαίνει το ίδιο για την εστίαση.

Ερωτηθείς για τα κέντρα αισθητικής ο Υπουργός είπε: «Χωρίς σύμφωνη γνώμη των ειδικών δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα των κέντρων αισθητικής».

Αναφορικά με τις λαϊκές αγορές, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνει σε ιδιώτες τις λαϊκές, τη στιγμή που δεν κινδυνεύει καμία υπάρχουσα άδεια. «Φτάνει η κομματική σπέκουλα», πρόσθεσε.

Περί εμβολίων

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της ΑstraZeneca, τονίζοντας πως αποτελεί όπλο στη μάχη με αντίπαλο την πανδημία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Ε. για τη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολίου, με τη χαρακτηριστική έκφραση πως αποτελεί”μαύρη σελίδα” για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κ. Φίλη και την ανάρτηση του για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον εμβολιασμό του, επισημαίνοντας πως είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς πολιτικού σε μια κρίσιμη στιγμή.

Αναφορικά με τα self tests, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε συγχαρητήρια και απένειμε τα εύσημα στους φαρμακοποιούς για τη στάση τους στην καθημερινή μάχη κατά της πανδημίας, συμπληρώνοντας ότι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της κοινωνίας και του κράτους, τη στιγμή που χαρακτήρισε ως γιγαντιαίων διαστάσεων εγχείρημα για το ελληνικό κράτος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση των self tests.

“sofagate” και Ερντογάν

Τέλος, σε ερώτηση για το “sofagate” o Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φανερώνει την πολιτισμική απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ε.Ε. και “όποιος δεν το βλέπει είτε έχει μάτια και είναι τυφλός, είτε έχει μάτια και κάνει πως δεν βλέπει”. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πρωτόκολλο για να ξεφτιλίσει τις ιδέες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν διακρίνει άνδρα από γυναίκα και δεν υποτιμά τη θέση της γυναίκας». Ο Υπουργός διερωτήθηκε αν ο Τούρκος πρόεδρος θα εκδήλωνε παρόμοια συμπεριφορά αν ήταν στη θέση της Φον Ντερ Λάιεν η Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Ερντογάν να αποχωρήσει από τη σύμβαση για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού μαρτυρά τις βαθιές του πεποιθήσεις για υποτίμηση της γυναίκας, και αυτού του τύπου πολιτισμικές διαφορές μετατρέπουν σε παντελώς αδύνατη την προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας, για γεφύρωση του μεταξύ τους χάσματος.

Δείτε επίσης: Πελώνη: “Επίσκεψη ουσίας και συμβολισμού ο Μητσοτάκης στη Λιβύη, επανεκκινούν οι σχέσεις μας”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ