Μήπως μια μελλοντική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό ισχυρό πολιτικό αντίπαλο της «παντοκρατορίας» του Μητσοτάκη;
Nέο πολιτικό τοπίο ξημέρωσε στην Ελλάδα μετά τη σαρωτική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στο προσκήνιο και το ΚΚΕ να ενισχύει την επιρροή του.
Η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, κερδίζοντας πάνω από 100 δήμους (το 1/3) των δήμων της χώρας, είναι μια ένδειξη ότι το εκλογικό σώμα αποτινάζει την «αριστεία» της ΝΔ και αναζητά τη λύση στις προοδευτικές ιδέες που προωθούν οι παραδοσιακές και σταθερές αξίες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο νικητή της χθεσινής αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.
Ειδικά η ανατρεπτική νίκη του Χάρη Δούκα (υπερτριπλασίασε τις δυνάμεις του) επί του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων μπορεί να μεταφραστεί ως μία πρώτης τάξεως επιβεβαίωση του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό προσκήνιο, δηλαδή ως μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.
Εξίσου μεγάλο πλήγμα για τη ΝΔ αποτελεί και η νίκη του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε δώσει τυπικά την στήριξή της, ο Αγγελούδης, προερχόμενος από τον χώρο του κόμματος, κατάφερε να αναδειχθεί νικητής.
Αυτή η ήττα της ΝΔ συμπληρώνεται επίσης από το ότι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης ηττήθηκαν στις πέντε από τις έξι Περιφέρειες όπου υπήρχε δεύτερος γύρος εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, ο θετικός απολογισμός του ΚΚΕ (6 δήμοι) και η επιτυχία των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης δείχνει ότι υπάρχει μια σταθερή βάση υποστηρικτών που αναζητούν μια πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Η επιλογή του Δήμου Πατρέων, του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, να στηρίξει για τρίτη φορά τον Κώστα Πελετίδη είναι ενδεικτική της δυναμικής του ΚΚΕ στον πολιτικό χάρτη.
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το μέλλον της Ελλάδας; Καταρχάς, το αντικυβερνητικό στίγμα που φαίνεται να υπάρχει στον ελληνικό λαό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προ ολίγων μηνών κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων μέσω παραδοσιακών και ριζοσπαστικών κομμάτων υποδηλώνει ότι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν μια αλλαγή στην πορεία της χώρας. Τα παραπάνω αποτυπώνουν πόσο πολύπλοκη και αντιφατική είναι η πολιτική δυναμική στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε τελική ανάλυση, μια σύντομη ανασκόπηση της χθεσινής εκλογικής μάχης, θα έλεγε πως το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή, η ΝΔ έφαγε το πρώτο μεγάλο «χαστούκι», ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε -ξανά- στην αφάνεια και το ΚΚΕ δήλωσε ηχηρό παρών. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι μπαίνει δυναμικά η προοπτική για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, με τις Ευρωεκλογές του 2024 να προβλέπεται πως θα ξεδιαλύνουν περαιτέρω το τοπίο.
Δείτε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιοι κέρδισαν τη μάχη του β΄ γύρου στις 6 Περιφέρειες και τους 84 δήμους