Η καταξιωμένη δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με πολυετή καριέρα, και ιδρύτρια του συλλόγου RED-Y, κα. Αφροδίτη Νέστορα μίλησε στην Politic αξιολογώντας, μεταξύ άλλων, την πορεία της πόλης που τόσο αγαπά, της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, εξομολογήθηκε πως θα την ενδιέφερε να ασχοληθεί με τα κοινά, υπό την έννοια της πολιτικής· καθότι έτσι κι αλλιώς η ίδια διατηρεί ενεργή παρουσία σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η αιμοδοσία αλλά και η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη
Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Δημόκας
Εκδηλώνετε με κάθε ευκαιρία την αγάπη σας για τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η γενέτειρά σας είναι η Κοζάνη. Μάλιστα, συχνά χρησιμοποιείτε το χάσταγκ «Θεσσαλονίκη από επιλογή». Πείτε μας μερικά πράγματα για τη ζωή σας. Πότε ήρθατε Θεσσαλονίκη, για ποιον λόγο και γιατί την επιλέγετε μέχρι σήμερα;
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια το χάσταγκ και επί της ουσίας αποτυπώνει την επιλογή μου να είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη, ενώ ο πατέρας μου έχει καταγωγή από τα Γρεβενά. Η μητέρα μου είναι από ένα χωριό της Κοζάνης. Πέρασα στη Νομική του ΑΠΘ, για δύο χρόνια ήμουν στην Αγγλία και έκανα μεταπτυχιακό γύρω από το Διεθνές Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο, αλλά η ζωή μου και η επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι εδώ. Φέτος κλείνω 18 χρόνια άσκησης μάχιμης δικηγορίας στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους λόγους που αγαπάω την πόλη είναι οι άνθρωποί της και η ευαισθητοποίησή τους. Είναι μία πόλη ζωνταντή, που έχει πάρα πολλές δυνατότητες.
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα κρυμμένο διαμάντι, που όσο και να προσπαθούν κάποιοι να την καλύψουν, πιστεύω ότι με το κατάλληλο ανθρώπινο υλικό, θα αναδειχθεί περισσότερο. Έχουν γίνει βήματα εξέλιξης και το διαπιστώνω με μεγάλη μου χαρά. Τα τελευταία χρόνια με κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις που γίνονται, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Γράφεται και ακούγεται ότι θα είστε υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήθελα να μου πείτε για ποιον λόγο θα πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και για ποιον λόγο θα πρέπει ένας πολίτης να σας ψηφίσει;
Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Θεσσαλονίκη και η εξέλιξή της. Από οποιοδήποτε πόστο και αν κληθώ να στηρίξω την ανοδική πορεία της Θεσσαλονίκης, θα το κάνω. Με ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου και είναι κάτι που το έχω στο μυαλό μου. Θα ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή. Πιστεύω πάρα πολύ στους νέους ανθρώπους και στη δυναμική των γυναικών. Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά, γιατί το έχουμε στη φύση μας να νοικοκυρεύουμε τα πράγματα. Πιστεύω στη δυναμική των νέων ανθρώπων. Θέλω να γίνονται νέα πράγματα, θέλω νέες σκέψεις, θέλω κάτι διαφορετικό. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό, με τον Δικηγορικό Σύλλογο, είμαι μάχιμη δικηγόρος και θεωρώ ότι έχω ένα λιθαράκι να βάλω, για να βοηθήσω να αναδειχθεί η πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στο εθνικό και το παγκόσμιο στερέωμα.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης;
Το κυκλοφοριακό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Θέλω να πιστεύω ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί στους χρόνους που ανέφερε η κυβέρνηση. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και θεωρώ ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουμε κάτι νεότερο. Σίγουρα το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Επίσης το λιμάνι αποκτά μεγάλη κινητικότητα και έχουμε αύξηση του τουρισμού. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στην καθαριότητα, αλλά αποτελεί περισσότερο αυτοδιοικητικό πρόβλημα. Υπάρχουν ζητήματα, αλλά χαίρομαι πολύ που έχουμε μια κυβέρνηση που ξέρει τι… της γίνεται. Νιώθω μια ασφάλεια γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι – στελέχη που γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν πλάνο, τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για τη χώρα. Καλό είναι να το δούμε να συνεχίζεται, για να δούμε και τα αποτελέσματα.
Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες δεν περιμέναμε και παρόλα αυτά είμαστε στα πόδια μας και συζητάμε για αυξημένη ανάπτυξη, για καλύτερη αντιμετώπιση των τραπεζών. Είμαστε ακόμα στο παιχνίδι και αυτό αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Εμένα, ως νέα γυναίκα και Έλληνα πολίτη, με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η παγκόσμια κοινότητα βλέπει ότι κάτι γίνεται στη χώρα μας. Είχαμε μία πολύ κακή φήμη στο παρελθόν και το κλίμα αυτό ανατρέπεται. Αυτό είναι πολύ καλό για τον νέο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, καθώς αποτελεί κίνητρο. Στις ΗΠΑ υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον Έλληνα πρωθυπουργό και γίνονται παγκοσμίως κινήσεις που αναγνωρίζουν τη δυναμική της Ελλάδας.
Η Θεσσαλονίκη είναι συμπρωτεύουσα. Πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα της Αθήνας; Μπορεί αυτό να αλλάξει;
Μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Εγώ το βλέπω να αλλάζει. Το γεγονός ότι γίνονται τόσα έργα ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και ότι δρομολογούνται πράγματα σε όλα τα επίπεδα, βλέπουμε ότι η πόλη είναι πάντα μέσα στα σχέδια. Πρώτη φορά βλέπω να γίνονται τόσα έργα ανάπτυξης στην πόλη. Βλέπω ότι το κλίμα αλλάζει.
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΦΙ, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ξεκινούν σπουδαίες δράσεις από εδώ και στο εξής;
Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης του συλλόγου μας. Δείχνουμε διαχρονικά την ευαισθησία μας γύρω από τα κοινωνικά θέματα που αφορούν τους πολίτες. Με προτροπή της κα. Γούλα, που είναι γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, υπεγράφη ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, μεταξύ του ΚΕΘΙ, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείο. Η υφυπουργός, κα. Συρεγγέλα, έχει αποδείξει την ευαισθησία γύρω από τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τι ακριβώς σηματοδοτεί η υπογραφεί του πρωτοκόλλου;
Το πρωτόκολλο αφορά στη δημιουργία ενός μητρώου δικηγόρων, οι οποίοι θα μπορούν -μετά από εισήγηση του ΚΕΘΙ- να αναλάβουν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, είτε σε εξωδικαστικό, είτε σε δικαστικό επίπεδο. Το πολύ σημαντικό με αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι για αυτή την παροχή νομικής βοήθειας δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Αν μια γυναίκα απευθυνθεί στο ΚΕΘΙ, και κριθεί ότι το Κέντρο θα πρέπει να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του ανθρώπου που την έχει παρενοχλήσε, θα μπορεί με εισήγηση του ΚΕΘΙ να απευθυνθεί στον ΔΣΘ και ο Σύλλογος να διορίσει έναν δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεσή της. Αυτό έγινε σε συνέχεια προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο μεταξύ άλλων έχει εγκρίνει ένα ποσό 14.700 ευρώ για τη φετινή χρονιά, που αφορά την παροχή νομικών υπηρεσιών από τον ΔΣΘ.
Πρόσφατα διοργανώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Αλλαγές και Σταθερές στο σύγχρονο Διεθνές και Εθνικό Τραπεζικό Περιβάλλον», η οποία πήγε πολύ καλά. Τι αίσθηση σας άφησε και ποιο είναι το μήνυμα από αυτή την εκδήλωση;
Τα τελευταία 18 χρόνια που ασκώ δικηγορία, ασχολούμαι με το τραπεζικό δίκαιο. Όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες βρίσκονται σε μεταβαλλόμενο σκηνικό. Από το χρονικό σημείο που οι τράπεζες δανειοδοτούσαν ακόμα και τις διακοπές μας, περάσαμε σε μια περίοδο που υπήρχε αυξημένη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες, ιδιαίτερα όταν βιώσαμε τα capital controls. Μετά από πολύ σημαντικές δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει ένα πιο θετικό κλίμα απέναντι στις τράπεζες. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας που βιώσαμε όλοι απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα. Με βάση όλα τα παραπάνω, αποφάσισα να συμμετάσχω στο συνέδριο Money Show και ήθελα με την εκδήλωσή μου να αποτυπώσω το μεταβατικό στάδιο των τραπεζών.
Πάμε λίγο τώρα να μιλήσουμε για τον εθελοντισμό, να φύγουμε από το τραπεζικό περιβαλλόν, να μιλήσουμε για κάτι λίγο πιο ευαίσθητο πιο κοινωνικό, πιο ανθρώπινο, για αρχή αν θέλετε εξηγείστε λίγο και στον κόσμο που δεν έχει προλάβει να γνωρίσει το RED-Y, τι ακριβώς είναι; Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το νεοσύστατο σωματείο Red-Y;
Η Θεσσαλονίκη με εκπλήσσει θετικά γιατί έχει μια αυξημένη ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποί της είναι πανέτοιμοι να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε εθελοντικές δράσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ο καθένας μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπό του το οτιδήποτε. Το σωματείο RED-Y έχει δημοσιευθεί νομίμως στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022 και έγινε μετά από τη δικιά μου προτροπή, αλλά και τη συμμετοχή συγγενών και φίλων. Πραγματεύεται δύο πολύ σημαντικούς σκοπούς, όπως η εθελοντική αιμοδοσία. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις, γιατί το αίμα είναι αναντικατάστατο και υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Στόχος είναι σε επίπεδο αιμοδοσίας να υπάρχει μια συγκεντρωποίηση των αιμοδοσιών. Πρέπει οι αιμοδοσίες να καταλήγουν σε μία δεξαμενή, σε μία τράπεζα, γιατί οι ανάγκες είναι κοινές. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος του σωματείου RED-Y, να ενισχύσει τις αιμοδοσίες οπουδήποτε και αν γίνονται. Ο δεύτερος σκοπός του σωματείου, που σχετίζεται με τον τρόπο, είναι η ενημέρωση γύρω από το να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει μόσχευμα σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αυξήσουμε, με κάθε τρόπο, τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών μυελού των οστών, γιατί οι Έλληνες που νοσούν από κακοήθειες του αίματος είναι πολύ πιο πιθανό να βρουν τον ιδανικό εθελοντή δότη τους, μεταξύ Ελλήνων. Μοιραζόμαστε το ίδιο DNA, τρώμε τα ίδια φαγητά και έτσι είναι πολύ πιο πιθανό τα βασικά αντιγόνα του ασθενούς να ταιριάζουν με κάποια βασικά στοιχεία ενός Έλληνα εθελοντή δότη. Εισάγουμε μοσχεύματα από το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Γαλλία ενώ μπορούμε να τα βρούμε ανάμεσα στους συμπολίτες μας.
Τι σας οδήγησε στο να λάβετε αυτή την πρωτοβουλία;
Είχα μια προσωπική εμπειρία, όπως και πάρα πολύς κόσμος. Είναι η ιστορία της ζωής μου και δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε αυτό. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να δείχνει ευαισθησία, να μπαίνει στην ιστοσελίδα του RED-Y. Έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Όραμα. Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερώνεται γύρω από τα επιμέρους θέματα του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Αυτό φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πολλούς αυτή είναι η ζωή τους, η πραγματικότητά τους. Πρέπει να τονίσω ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται το “μετά”. Η διαδικασία είναι ίδια με το να δώσει κάποιος αιμοπετάλια.
Δείτε επίσης: Νάνσυ Παπαδάτου: Η πολιτεία απουσιάζει από την καθημερινότητα των πολιτών (vid)