Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ισραήλ το οποίο επισκέπτεται από το πρωί της Τρίτης (16/6).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και μετά το πέρας της συνάντησης αμφότεροι αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας των δύο χωρών.
Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ήρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς τομείς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Οι Ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο ηγέτες έκαναν ειδική μνεία και στον τουρισμό. Ο κ. Νετανιάχου, μάλιστα, μίλησε για ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς τουρίστες που κάθε καλοκαίρι επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εξήγησε ότι από την 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν και πάλι να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα βάζει πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων.
Πρωτόκολλα συνεργασίας
Ειδική μνεία έγινε στην «επανεκκίνηση» της οικονομίας και τις ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.
«Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την υπογραφή πρωτοκόλλων σχετικά με τη γεωργία και την κυβερνοασφάλεια. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ο κ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις».
Μήνυμα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την «επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως οι δραστηριότητες της γείτονος αποτελούν απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.
«Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την Ειρήνη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε, αυτό ακριβώς συνέβη και προ ολίγων ημερών, με την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία.
Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία “να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής”.
Δείτε ακόμη:
Κυρ. Μητσοτάκης: «Φυσικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Ισραήλ»