Η Ελλάδα ενισχύει τους κανονισμούς για τις χρυσές βίζες, αυξάνοντας τις απαιτήσεις επένδυσης για ξένους αγοραστές. Από τις 3 Απριλίου, η Ισπανία προγραμματίζει την κατάργηση του προγράμματος για τις λεγόμενες χρυσές βίζες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Αντίθετα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία επιβάλουν αυστηρότερες προϋποθέσεις συμμετοχής. Όπως επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, οι τιμές για τις άδειες παραμονής στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ακίνητο. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα ελληνικά νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.
Επιπλέον, η επένδυση θα πρέπει να αφορά ένα μόνο ακίνητο, ελάχιστης έκτασης 120 τ.μ., και δεν θα μπορεί να κατανέμεται σε διαφορετικά ακίνητα. Τα ακίνητα μπορούν να ενοικιαστούν, αλλά δεν θα είναι δυνατές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ως κατοικίες για διακοπές. Με αυτές τις ρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κατευθύνει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς πολυτελή ακίνητα, που δεν είναι προσιτά στους εγχώριους αγοραστές λόγω των υψηλών τιμών και του μεγάλου τους μεγέθους.
Η Handelsblatt εκτιμά ότι παρά τις αυξημένες απαιτήσεις, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την κατάργηση των αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες χώρες, με το πρόγραμμα χρυσών βίζας να έχει κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξή του πριν από 12 χρόνια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr