Αύξηση στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας
Αντίστροφα μετράμε πλέον για την έναρξη της 86ης ΔΕΘ η οποία θα ανοίξει από το Σάββατο 10/9 με το κυβερνητικό επιτελείο να καταλήγει τις επόμενες ώρες στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, με τη λίστα να είναι κάπως…μαζεμένη.
Είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ, θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Eurogroup την Παρασκευή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως».
Οι Βρυξέλλες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελλάδα και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει με άλλα λόγια στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων, διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και αύξησή του κατά 20%, ενώ θα εξαγγελθεί και η συνέχιση του μηχανισμού επιδότησης στα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων, με εκπτώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αεριού που θα ξεπερνούν το 15%.
Βέβαιο θεωρείται ότι κοντά στα Χριστούγεννα θα επαναληφθεί η επιταγής ακρίβειας, αλλά και η εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση εξετάζει:
- αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% προκειμένου να αυξηθεί το κατώτερο αλλά και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα.
- διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά το χειμώνα. Στόχος παραμένει η κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο αέριο.
Στο συνολικό σχέδιο θα περιλαμβάνονται κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την στροφή των καταναλωτών σε λιγότερο κοστοβόρες πηγές ενέργειας.
- επανάληψη της επιταγής ακρίβειας προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σενάρια που εξετάζονται διευρύνουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχους, ωστόσο τα κριτήρια και ως εκ τούτου ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν:
- 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
- 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
- 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
- 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
- 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
- παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%
- αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
- νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ
- στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»
- κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
- τη μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απόφαση η οποία θα ληφθεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.
- διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για αύξηση του ΑΕΠ: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας» (pic)