Στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την εντονότατη ανησυχία τους για την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, για την οποία υποστηρίζουν πως οι πολιτικές της ΝΔ την έχουν μετατρέψει σε ανθρωπιστική, και ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών γιατί το καλοκαίρι- όταν κι αυξάνονται εκ των πραγμάτων οι ροές- είναι κοντά.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
«Θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι μετά από έναν τραγικό χειμώνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Κατηγορούν, εξάλλου, την κυβέρνηση πως πέρα από εξαγγελίες δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ούτε ενός πρακτικού μέτρου, ενώ και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είναι ελάχιστες.
Αυτό το νόημα είχε και η συνάντηση (φωτο) την Πέμπτη, κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, αντιπροσωπείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης- Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Μπουρνούς, Ανδρέας Μιχαηλίδης- με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μέσα στο Φεβρουάριο, άλλωστε, θα συζητηθεί στη Βουλή και σχετική επίκαιρη ερώτηση που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν την άμεση εφαρμογή μέτρων- εντός του επόμενου τριμήνου- όσο η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.
Επί τούτου, λένε πως ο διπλασιασμός από τις 200 σε 400 των καθημερινών αφίξεων στα νησιά το τελευταίο επτάμηνο δεν μαρτυρά σημαντική αύξηση των ροών.
Οι αριθμοί, πάντως, είναι απoκαρδιωτικοί.
Στα νησιά είναι πλέον 42.080 οι αιτούντες άσυλο όταν ήταν «μόλις» 15.000 τον περασμένο Ιούλιο.
Στη Μόρια, για παράδειγμα, που σήμερα είναι η δεύτερη «πόλη» της Λέσβου, ήταν 5.678 πριν επτά μήνες και σήμερα είναι 19.488.
Στις αποκαλούμενες «ζούγκλες»- όσοι βρίσκονται εκτός δομών- διαβιούν περίπου 30.000 άνθρωποι.
Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούν μεγαλύτερη έμπρακτη αλληλεγγύη από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, με την επιβολή ακόμα και διακοπής χρηματοδότησης στην περίπτωση που δεν την επιδεικνύουν.
Εκφράζουν, μάλιστα, την ελπίδα η προσεχής προεδρία της Γερμανίας να δώσει λύσεις.
Ταυτοχρόνως, στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι σήμερα κιόλας μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, γι’ αυτό και καλούν την κυβέρνηση να άρει για ένα οκτάμηνο την απαγόρευση μεταφοράς τους.
Παραδέχονται, μάλιστα, ότι όσοι με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας μετακινούνται στην ενδοχώρα δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στη γείτονα- παρά μόνο οικειοθελώς στις πατρίδες τους-, αλλά είναι τέτοια η κατάσταση που ουσιαστικώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μεταφορά τους από τα νησιά.
Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου καλούν την κυβέρνηση να δείξει πρόνοια για τη σχολική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, καθώς και την ενίσχυση των νησιών- και δευτερευόντως των προαναχωρησιακών κέντρων- με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με αστυνομικούς και μεταφραστές.
Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους επτά μήνες μόνο δύο αστυνομικοί έχουν μετατεθεί στη Λέσβο.
Επιπλέον, στο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί δίνεται προτεραιότητα σε όσους έχουν αιτηθεί άσυλο μέσα στο 2020 όταν υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που περιμένουν περισσότερο καιρό.
Γι’ αυτό και ζητούν αναλογική εξέταση των αιτημάτων βάσει του ένας προς δύο ή ένας προς τρεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνουν τη συγκρότηση δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται γρήγορα και οι αιτούντες άσυλο να έχουν τη δυνατότητα να τις υποστηρίξουν.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, λένε όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης, υπεραμύνονται της λύσης των ανοιχτών καμπ και των εγκαταστάσεων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενώ ζητούν να επαναχορηγηθεί το καθεστώς του ασυνόδευτου ανήλικου και σε όσους είναι από 15 έως 18 χρόνων με την παράλληλη τοποθέτησή τους, για λόγους ασφαλείας, σε ημιαυτόνομη διαβίωση ή ασφαλείς ζώνες μέσα στους καταυλισμούς.
Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, προτείνουν να δοθούν κίνητρα για εθελούσια επιστροφή από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δυνατότητα κάλυψης των εξόδων στη συνέχεια από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες και καταστηματάρχες που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, καθώς και διευκολύνσεις ώστε να έρχονται Τούρκοι τουρίστες στα νησιά.
Κι άλλα προβλήματα με Τουρκία
Παραλλήλως, εκφράζουν το φόβο τους πως το πλωτό φράγμα 2,7 χιλιομέτρων στο Αιγαίο- πέρα από το οικονομικό κόστος που μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ- μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα με την Τουρκία στις περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς κι αντίστοιχα για τη ναυσιπλοΐα.
Όσον αφορά τις ΜΚΟ, στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως δεν υπάρχει ούτε μία που είναι εγγεγραμμένη στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο δημιούργησε ο Γιάννης Μουζάλας το 2016, που να ελέγχεται για κακοδιαχείριση από την ευρωπαϊκή OLAF.