Του Γιάννη Χαβιανίδη
Με συγκεκριμένα και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, όπως προβλέπει το σχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οι δυο βασικές προϋποθέσεις είναι το εισόδημα κάτω από ένα όριο και η μόνιμη αλλά και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 60.000 ευρώ για μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά και φτάνουν τα 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα. Το εισοδηματικό “ταβάνι” που θέτει η κυβέρνηση αποκλείει μόλις το 1% του πληθυσμού της χώρας, ενώ ως προς το κριτήριο διαμονής, το επίδομα θα δίνεται στους Έλληνες πολίτες, στους ομογενείς αλλοδαπούς που διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, στους πολίτες της Ε.Ε., στους πολίτες κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, καθώς και σε πολίτη της Ελβετικής συνομοσπονδίας.
Όσον αφορά στους πολίτες τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος θα δίνεται εφόσον προηγουμένως διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος μένει μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Εξηγώντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία διευκολύνεται, επίσης, η πρόσβαση των Δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί θέση για όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Επιπρόσθετα η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση. Κίνηση άκρως σημαντική δεδομένου ότι στη χώρα μας καταγράφεται συνεχής πτώση του δείκτη γεννήσεων σε επίπεδα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συν τοις άλλοις η πτώση του δείκτη γεννήσεων συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα, αφού μείωση των γεννήσεων και παράλληλα γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό και αυξάνονται οι συνταξιούχοι.