(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αυτό είναι το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών – Διπλασιάζεται το πόσο για το επίδομα θέρμανσης (vid)

Τριπλό δίχτυ προστασίας της τσέπης των καταναλωτών περιλαμβάνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας από την επερχόμενη ενεργειακή “θύελλα”

Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης – που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

propoli

Η επιδότηση θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί από τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει και δεύτερη παρέμβαση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα καλύπτει ομάδες που βάλλονται περισσότερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει περισσότερο τη μεσαία τάξη. Η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα είναι για περισσότερους» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας να αναλύσει περισσότερο, τα κριτήρια και ποιους θα αφορά.

Το πρόσθετο ενεργειακό πακέτο “κλείδωσε” κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικές διεργασίες των τελευταίων ημερών είχαν στόχο την διεύρυνση των δικαιούχων ειδικά στο επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αναφερθούν στις  λεπτομέρειες των νέων μέτρων συμπεριλαμβανομένων των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

Βασικός κορμός του πακέτου:

  • η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στο ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ και
  • ταυτόχρονα ο διπλασιασμός του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα) σε 160 – 200 εκατ. ευρώ.
  • οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

Η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.. και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, κυρίως των πιο ευάλωτων, από την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, ο κ. Σκρέκας πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

  • Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.
  • Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.
  • Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Δείτε επίσης: A. Γεωργιάδης για αυξήσεις τιμών: «Δε χρειάζεται πανικός» (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading