Είναι οριστικό! Τις επόμενες ημέρες η στρατιωτική θητεία αυξάνεται οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως της περιοχής και του Σώματος που θα υπηρετούν οι κληρωτοί.
Με τα νέα δεδομένα είτε κάποιος υπηρετεί στον Έβρο είτε στην Λαμία η θητεία θα είναι ενός χρόνου, αυξημένη κατά τρεις μήνες. Η σκέψη για 9μηνη θητεία για όσους επιλέξουν αυτοβούλως τα σύνορα δεν προκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είναι αλήθεια ότι στάθμισε όλα τα δεδομένα.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων η υποχρεωτική στράτευση στα 18, με τα Επιτελεία Πεζικού, Ναυτικού και Αεροπορίας να μελετούν όλες τις παραμέτρους. Πρόκειται για δυο σημαντικές αποφάσεις οι ελήφθησαν βάσει συγκεκριμένων δεδομένων που έχουν δημιουργήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας και το δημογραφικό πρόβλημα που αποκτά εθνικές διαστάσεις.
Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος συμμαχία
Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, με την Ελλάδα να προσπαθεί να “χτίσει” ισχυρές γέφυρες συνεργασίας και αμυντικής “θωράκισης” με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η τριμερής συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα προχθές στη Λευκωσία αποδεικνύει πως Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος είναι παράδειγμα συνεννόησης και σύμπλευσης στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για τρεις χώρες οι οποίες έχουν ως κοινή πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ η χρονική συγκυρία της όγδοης τριμερούς συνάντησης κορυφής συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, απ’ τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, δημιουργώντας προβλήματα και ενδεχομένως ρήγματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, η Τουρκία αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών και αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα υπέγραψε και κύρωσε νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ συμφώνησε με την Αλβανία, να γίνει από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η πατρίδα μας αποδεικνύει ότι με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας και σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία. Αρκεί να συμμερίζεται τους κανόνες καλής γειτονίας και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.