Θεραπευτικά προγράμματα με περισσότερες επιλογές φαρμακευτικής υποκατάστασης για εξαρτημένους κρατούμενους, νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, υποχρεωτική τρίμηνη άσκηση ψυχιατροδικαστικής στις φυλακές για τους ειδικευόμενους ψυχικής υγείας, είναι μέρη του σχεδιασμού που εξελίσσεται για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έκανε προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος, ο Θανάσης Θεοχάρης, Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν πως μολονότι σήμερα υπάρχουν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στις φυλακές, δεν υπάρχουν προγράμματα θεραπείας με φαρμακευτική υποκατάσταση, τα οποία να δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης της εξάρτησης και τη διαχείρισή της.
«Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να συμπεριληφθούν και άλλες επιλογές υποκατάστασης γιατί είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή, μέσα σε θεραπευτικά προγράμματα, όποια και αν είναι αυτά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
O Εθνικός Συντονιστής ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις φυλακές για τους εξαρτημένους κρατούμενους. Στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε, λειτουργούν δύο μονάδες ολοκληρωμένης θεραπείας της εξάρτησης με φαρμακευτική υποκατάσταση-μεθαδόνη, στις φυλακές του Κορυδαλλού και στον ‘Αγιο Στέφανο στην Πάτρα. Κατά μέσο όρο, σε αυτές τις δύο μονάδες έχουν μπει 95 άτομα. Παράλληλα, σε 23 σωφρονιστικά καταστήματα λειτουργούν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα τα οποία παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη. Λειτουργούν επίσης θεραπευτικές κοινότητες για τη δεύτερη φάση θεραπείας της απεξάρτησης, στον Κορυδαλλό, στον Ελαιώνα Θηβών και στα Διαβατά.
«Είναι σημαντικό συνεπώς να έχουμε σε περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα θεραπευτικές επιλογές», είπε ο κ. Θεοχάρης. Συνέχισε αναφέροντας ότι με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΑΕ, δίνεται η δυνατότητα για τη διεύρυνση και την ανάπτυξη των διαθέσιμων υπηρεσιών, με την κάλυψη περισσότερων σωφρονιστικών καταστημάτων και με κάλυψη περισσότερων αναγκών, για τη μείωση της βλάβης και την κοινωνική επανένταξη.
«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, σε περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα ώστε ο ωφελούμενος να επιλέξει την θεραπευτική επιλογή που του ταιριάζει», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Στον ΕΟΠΑΕ έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή διεύθυνση για τα θεραπευτικά ζητήματα στις φυλακές, η οποία θα διαμορφώσει νέα πρωτόκολλα και θα σχεδιάσει παρεμβάσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νεαροί ενήλικες και οι έφηβοι. Ο ΕΟΠΑΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα προχωρήσει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός θα προχωρήσει στην εκπαίδευση για τη χορήγηση της ναλοξόνης, η οποία είναι το αντίδοτο για το overdose σε περίπτωση χρήσης οπιοειδών.
Συνοπτικά, ο πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ τόνισε ότι ο οργανισμός έχει θέσει ως προτεραιότητα να συμπεριλάβει και άλλες επιλογές υποκατάστασης, καθώς είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή, σε θεραπευτικά προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή για την κατάσταση και τις ανάγκες των ψυχιατρικών ασθενών στις φυλακές, ζητώντας την αναγκαία ενίσχυση των δομών.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τους ψυχιατρικούς ασθενείς κρατούμενους, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και την ανάγκη για μόνιμη παρουσία ειδικευμένων γιατρών στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ