Agence Europe για τα αποτελέσματα της COP28: “Made in Europe” η συμφωνία με αναφορά στη Μαρία Σπυράκη

Το Αgence Europe, το κορυφαίο πρακτορείο για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρεπορτάζ του για τα αποτελέσματα της COP28, της Παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που έγινε στο Nτουμπάι, κάνει αναφορά στην τοποθέτηση της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη και μάλιστα χρησιμοποίει στον τίτλο, τη δική της φράση “Made in Europe”.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του Agence Europe

propoli

COP28, εκπρόσωποι της ΕΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία «Made in Europe»

Βρυξέλλες, 14/12/2023 (Agence Europe)

Την επομένη του κλεισίματος της 28ης Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) (βλ. ΕΥΡΩΠΗ 13313/16), οι ευρωβουλευτές άκουσαν τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ισότητας, Helena Dalli, και του Ισπανού Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Pascual Navarro, σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στο Στρασβούργο την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Ενώ και οι δύο χαιρέτισαν την πρόοδο που σημειώθηκε από την τελική συμφωνία – ο κ. Navarro έφτασε στο σημείο να την περιγράψει ως “ιστορικό βήμα” – ήταν πάνω απ’ όλα η ευρωπαϊκή ηγεσία που χαιρετίστηκε. «Η Ευρώπη έχει δείξει την ενότητά της, την ικανότητά της να σφυρηλατεί συμμαχίες (…) καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

«Τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ληφθεί υπόψη στην παγκόσμια απογραφή», δήλωσε ο Ντάλι.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (ΕΛΚ, Ελλάδα) εξέπεμψε το ίδιο μήνυμα, αποκαλώντας την συμφωνία “Made in Europe“. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και εκπληρώνουμε όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στην COP», τόνισε, προτού θέσει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Ντουμπάι σε μια προοπτική με τους στόχους που έθεσαν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους που εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου (βλ. ΕΥΡΩΠΗ 13297/5). «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι (…) Υποστηρίξαμε όχι μόνο τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό.»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην COP28, Mohammed Chahim (Σοσιαλιστές, Ολλανδοί), ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανίδα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera, καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Δράση για το Κλίμα, Wopke Hoekstra, προειδοποίησε: « Καταλήξαμε να γράψουμε αυτή τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα σε μαύρο και άσπρο. Οι νέοι θα το θυμούνται αυτό και θα μας υπενθυμίζουν ότι δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο τις προσπάθειές μας».

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, εκτός από όλους τους λομπίστες στον τομέα της ενέργειας, θα έπρεπε να έχουν προσκληθεί νέοι άνθρωποι». Και για καλό λόγο, η COP28 είδε έναν αριθμό ρεκόρ λομπιστών από τον πετρελαϊκό τομέα. Έως και 2.400 εκπρόσωποι συμφερόντων από τον τομέα ήταν παρόντες, σύμφωνα με τον συνασπισμό ΜΚΟ CAN Europe (βλ. EUROPE 13313/16).

Η ευρωβουλευτής Jutta Paulus (Πράσινοι, Γερμανία), η οποία αναγνώρισε ότι «η Ομάδα Ευρώπη εργάστηκε μέχρι τέλους», ζήτησε επίσης συγκεκριμένες προσπάθειες. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, δηλαδή να εφαρμόσουμε πλήρως την «Πράσινη Συμφωνία», όλες τις οδηγίες που έχουν εγκριθεί. Εμείς, ως Κοινοβούλιο, πρέπει να υπενθυμίσουμε στα κράτη μέλη μας, να υπενθυμίσουμε στην Επιτροπή, ότι είναι σημαντικό να δράσουμε», δήλωσε στο ημικύκλιο του Στρασβούργου. (Nithya Paquiry).

Δείτε επίσης: Πειραιάς: Για εμπόριο κοκαΐνης συνελήφθη διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών!

Loading