Αγιά Σοφιά: Πρόκληση από Ερντογάν και η ημερομηνία της πρώτης προσευχής

Αγιά Σοφιά: Πρόκληση από Ερντογάν και η ημερομηνία της πρώτης προσευχής

Εν μέσω κατακραυγής από τη διεθνή κοινότητα και κοσμικούς Τούρκους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι προκαλεί ακόμα και με την επιλογή της ημερομηνίας για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πρώτη προσευχή σχεδιάζεται για τις 24 Ιουλίου, ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης (την οποία αμφισβητεί εδώ και χρόνια) και ολοκλήρωσης της α’ φάσης της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974.

Η… ανυπομονησία του Ερντογάν είναι μεγάλη, καθώς μόλις μία ημέρα μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος πραγματοποιήθηκε η επίσημη επιθεώρηση στην Αγιά Σοφιά. Όλα μοιάζουν με ένα καλά σχεδιάσμένο πλάνο, ενώ εγείρονται ανησυχίες για πιθανές κακοποιητικές παρεμβάσεις στο μνημείο.

Αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων

Την ίδια στιγμή, η απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί προκαλεί την αντίδραση τόσο διεθνών όσο και εσωτερικών παραγόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος δήλωσε στο BBC: «Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία. Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Νεότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογράμμισε: «Η Αγία Σοφία αποτελεί ιστορικό ορόσημο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αλλαγή της κατάστασής της θα βλάψει την πολιτιστική της αξία».

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε δημόσια τη λύπη του, καλώντας ταυτόχρονα τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον εκπρόσωπό του, Μόργκαν Ορτέιγκους, να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα στο Ναό σε όλους τους επισκέπτες.

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μία απόφαση που προκαλεί «θλίψη».

Μοναδική «παραφωνία» στο κύμα των διεθνών αντιδράσεων αποτελεί η Βρετανία, η οποία απέφυγε να καταδικάσει την απόφαση, με κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο να δηλώνει το βράδυ της Παρασκευής ότι πρόκειται για «θέμα εθνικής κυριαρχίας» της Τουρκίας.

Δείτε επίσης: Σαλβίνι για Αγιά Σοφιά: «Ασύμβατη με τις αξίες της Δύσης η προπέτεια… ενός κάποιου Ισλάμ»

Loading