Αγωγή από τον Πλεύρη κατά της Novartis για βλάβη του ελληνικού δημοσίου

Ο κ. Πλεύρης αναμένεται να υλοποιήσει στην ουσία μια κυβερνητική απόφαση

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις, κάνοντας πράξη τις υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis για αθέμιτες πρακτικές οι οποίες έχουν αρχίσει να ερευνώνται.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr ο κ. Πλεύρης θα υλοποιήσει την κυβερνητική εντολή η οποία είναι να διεκδικηθούν τα χρήματα τα οποία προκάλεσαν ζημιά στο δημόσιο μετά από παράνομες πρακτικές της εταιρίας σύμφωνα και με απόφαση των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, αναμένεται να προβεί σε τρεις κινήσεις:

  • Εχει ήδη έχει συνταχθεί η αγωγή κατά την εταιρείας Novartis και αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συγκεκριμένη αγωγή θα αφορά στην προσβολή που έχει υποστεί το Ελληνικό δημόσιο διατηρώντας επιφύλαξη για τυχόν ζημία που θα προκύψει από την έρευνα που γίνεται από τα ποινικά δικαστήρια, την επιτροπή συμβιβασμού και τον έλεγχο στις ΗΠΑ. Επομένως η αγωγή θα αφορά μόνο τη λεγόμενη ηθική βλάβη και θα επιφυλάσσεται για επιπλέον ποσά όταν θα υπάρξει προσδιορισμός τυχόν ζημίας. Χωρίς να γνωρίζουμε σε τι πόσα θα κινείται η αγωγή, η εκτίμηση είναι πως θα φτάνει τουλάχιστον στα επίπεδα των χρημάτων που έχει πληρώσει η Novartis στις ΗΠΑ που ξεπερνούσαν τα 200 εκ. Ευρώ.
  • Έχει ήδη συσταθεί από τον κ.Πλεύρη επιτροπή για να προβεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία Novartis
  • Έχει ήδη υπογράψει απόφαση για τον διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από την εκεί εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ενδυναμώσει την θέση του δημοσίου.Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι η υπόθεση εκεί έχει «σφραγιστεί» μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την καταβολή αποζημίωσης. Κρίθηκε όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα περιθώρια αναζήτησης στοιχείων για να στοιχειοθετηθεί επαρκώς η διεκδίκηση.

Καθ’ υπόδειξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Να αναφερθεί πως το Νομικό Συμβούλιο είχε βγάλει απόφαση έτσι ώστε να γίνουν κάποιες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες για την αποκατάσταση της ζημιάς αλλά και της ηθικής βλάβης λόγω της παράνομης δράσης της εταιρίας.

«Η Κυβέρνηση, ενεργώντας θεσμικά και με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των λοιπών θιγομένων δημοσίων νομικών προσώπων, από ενέργειες της εταιρείας «NOVARTIS Hellas Α.Ε.Β.Ε.», ζήτησε, διά των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως κατ’ εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας».

Δείτε επίσης: Θάνατος Τζωρτζίνας: Θανατηφόρο δηλητηρίαση δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή