Σε αγώνα δρόμου, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποφευχθεί το γενικό lockdown επιδίδεται η κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκρουσε χθες το καμπανάκι του κινδύνου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γενικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα να δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.
Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός πως ακόμα και σήμερα η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πλέον η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλες οι περιφερειακές ενότητες που μέχρι χθες ήταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονταν στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και στη ζώνη τοπικού λοκ ντάουν στο «γκρι», δηλαδή, που εντάχθηκαν από χθες το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. Στις περιοχές αυξημένης επιβάρυνσης καταγράφεται και η Μαγνησία, η οποία πέρασε από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».
Πέραν τις υγειονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να “τρέξουν” το κυβερνητικό έργο εντός του Νοεμβρίου. Όπως επισήμανε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε χθες, οι νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι η πανδημία δεν σταματά ούτε επηρεάζει το παραγόμενο πολιτικό έργο.
Περιμένοντας τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου αξιοποίησης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης διαμορφώνει την τελική ατζέντα των προτάσεων, η οποία όπως είναι φυσικό έχει στο επίκεντρο την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Το πλάνο των δράσεων θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό μετά τις 15 Νοεμβρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της χρονιάς, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφικτός στόχος είναι το τελικό σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο να σταλεί στην Κομισιόν.