Η Ελλάδα ζητά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κλιματική αλλαγή και υπογραμμίζει τη σημασία των υποδομών της στην ενεργειακή ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο των υποδομών της Ελλάδας, όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας ότι η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε εξαγωγό ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τη σημασία ενός εκτενέστερου δικτύου ευρωπαϊκών διασυνδέσεων και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις, όπως η απόκλιση στις χονδρικές τιμές μεταξύ χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και άλλων της ΕΕ.
Στην ολομέλεια της COP29, παρουσίασε την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στην ενεργειακή μετάβαση, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αποδοχή της μετάβασης από τους πολίτες και την οικονομική αντοχή των επιχειρήσεων. Ανέφερε επίσης ότι απαιτούνται τέσσερις επείγουσες αναπροσαρμογές: ειλικρίνεια σχετικά με τη δυσκολία της μετάβασης, επανεκκίνηση του ρυθμιστικού πλαισίου, επενδύσεις στα δίκτυα κατά την έκθεση Ντράγκι και πόροι για προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Προειδοποίησε ότι δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο 2050 και να ξεχνάμε το 2024, επισημαίνοντας πώς η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ στην Ελλάδα. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στις κεντρικές προτεραιότητες όπως η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και η αύξηση των μισθών, μιλώντας για τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Σε εκδήλωση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπεραμύνθηκε των αναθεωρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως στην εθνική τραγωδία του 2018 στο Μάτι.