Μια ευρεία γκάμα θεμάτων κάλυψε η ωριαία συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον «Σκάι 100,3», και πρώτα για το εκλογικό μήνυμα: «Το βασικό μήνυμα αυτής της κάλπης είναι ότι οι πολίτες, εύλογα, έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες από το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση ειδικότερα». Όμως, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τους πολίτες να θυμηθούν ότι η Ελλάδα κόντεψε να πέσει κατηγορία την προηγούμενη δεκαετία, όπως είπε, επίσης (να θυμηθούν) πού βρισκόταν η χώρα το 2015, το 2019, το 2023 αλλά και το 2024. «Ακόμη δεν έχουμε επουλώσει τα βαθιά τραύματα της κρίσης», ήταν το συμπέρασμά του.
Και, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα είπε: «Πρέπει να πάμε καλύτερα και ταχύτερα για να απαντήσουμε στις εύλογες απαιτήσεις των πολιτών για καλύτερα εισοδήματα, για περισσότερη ασφάλεια, για καλύτερη υγεία, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πολίτες μας λένε, “δεν πρέπει να λειτουργείτε με την πολιτική αλαζονεία αυτής της πολιτικής ηγεμονίας που θεωρείτε ότι πήρατε στις εκλογές του 2023”. Το κεφάλι χαμηλά, δουλειά, δουλειά δουλειά. Με ανοιχτά αυτιά». Αυτή ήταν η προτροπή του ‘Ακη Σκέρτσου, που βρήκε, επιπλέον, χρήσιμη την πρόσφατη επαφή του με τους πολίτες από τον Έβρο έως την Κρήτη: «Πρέπει να βγούμε περισσότερο από τα γραφεία μας, να ακούσουμε τι έχει να πει η κοινωνία».
Ακόμη, ένα άλλο βασικό μήνυμα της κάλπης ήταν η «ιστορικά θηριώδης αποχή», που συνιστά και αρνητικό ρεκόρ στην πολιτική ιστορία του τόπου.
«Δεν υπάρχουν δεξιά, αριστερά ή κεντρώα προβλήματα, υπάρχουν μόνο προβλήματα. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Αυτή η κυβέρνηση αυτός ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι λειτουργούν χωρίς δογματισμούς. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέσα σε μια πολύ σύνθετη οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική πραγματικότητα με πολλαπλές κρίσεις, τις λύσεις που φέρνουν αποτέλεσμα». Εν κατακλείδι, «έχουμε σαν μότο μας το, “είπαμε και το κάναμε”». Εξ άλλου, συνέχισε, «πρέπει να έχουμε πάντα ορατό το στόχο πού θέλουμε να φθάσουμε, να πάμε τη χώρα το 2027, το 2030», με δυο λόγια, «η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά προβλήματα, έφερε και δύο παραδείγματα: «Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν είναι κάτι δεξιό ή ακροδεξιό», σημείωσε και διερωτήθηκε στην επόμενη φράση του αν η πολιτική του πρωθυπουργού στην ενεργειακή κρίση ήταν «δεξιά – αριστερή, ή πραγματιστική;».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ότι ο πληθωρισμός είναι εξωγενής αλλά υπάρχει και μια εσωτερική διάσταση λόγω του χαμηλού ανταγωνισμού, ο ‘Ακης Σκέρτσος σχολίασε ότι ισχύουν και οι δύο παρατηρήσεις. Η ελληνική αγορά ήταν ανέκαθεν μικρή και εσωστρεφής, και δεν λειτουργούσε πάντα ο ανταγωνισμός, είπε και διαβεβαίωσε πως «αποτελεί προτεραιότητά μας η θεσμική ενίσχυση και περαιτέρω θωράκιση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει θωρακισθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε στον ανεξάρτητο πόλο ελέγχου των αγορών, που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη Επιτροπή για την αγορά ενέργειας, για τις τηλεπικοινωνίες». Εν τέλει, «είμαστε με την πλευρά των καταναλωτών, με την πλευρά του υγιούς ανταγωνισμού. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, η οποία όμως δεν νοθεύει τον ανταγωνισμό και δεν προκαλεί προβλήματα στα λαϊκά εισοδήματα».
Ένα άλλο σημείο που έθιξε, είναι ότι δεν έχει εξηγηθεί πόσο σημαντική είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έφερε, μάλιστα, δύο παραδείγματα από την επίσκεψή του στον Έβρο: φράχτης και αποκατάσταση δάσους Δαδιάς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε «να λέμε πιο συχνά και πιο συστηματικά ότι είμαστε σε πόλεμο με κάθε μορφής παθογένεια και στρέβλωση που δεν επιτρέπει στους πολίτες να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες πιο ελεύθερα και πιο παραγωγικά, ως εργαζόμενοι να έχουν εργασιακή ασφάλεια και καλύτερα εισοδήματα, ως πολίτες να είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με παραβατικά φαινόμενα. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να μην είναι ευχαριστημένοι με την καθημερινότητά τους στην Ελλάδα, γιατί έχουμε ξεκινήσει από πολύ χαμηλά». Παρά ταύτα, προσέθεσε, «αυτή τη στιγμή (η χώρα μας) είναι μια όαση σταθερότητας σε ένα παρά πολύ ταραγμένο κόσμο». Ενώ παρέπεμψε στα αποτελέσματα της ευρωκάλπης και πώς αυτά έφεραν καθίζηση στα ποσοστά των κυβερνώντων κομμάτων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας.
Κατά τον Ά. Σκέρτσο, «η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, έχουμε ένα πολύ γενναίο και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να θεραπεύσουμε τις πληγές της κρίσης και να πάμε μπροστά την Ελλάδα». Ζήτησε δε, από τον Έλληνα να αισθάνεται περηφάνια για τη χώρα του. Ενώ, όπως υποστήριξε εν συνεχεία, «οι πολιτικές που υποστηρίζει η αντιπολίτευση, έχουν οδηγήσει την προηγούμενη δεκαετία σε αυτήν την εισοδηματική καθίζηση». Και, ο στόχος δεν είναι άλλος από το να τρέχουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για πολλά χρόνια.
Ακόμη, «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή κρίνεται ότι μπορεί να συμβάλει σε πιο θετική κατεύθυνση, δεν έχουμε δογματισμούς», υπογράμμισε και χαρακτήρισε τύχη το γεγονός να έχει η χώρα έναν πρωθυπουργό, ο οποίος είναι μεν φιλελεύθερος, αλλά είναι και μετριοπαθής και πραγματιστής. Είναι ένας πρωθυπουργός, που είναι σε διάλογο με την αντίθετη άποψη. Στον αντίποδα, «δογματισμό ακούω κυρίως από την αντιπολίτευση και μάλιστα με πολιτικούς αναχρονισμούς και συνταγές του παρελθόντος που δοκιμάσθηκαν και δυστυχώς αξιολογήθηκαν και απέτυχαν. Για αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν τα αποτελέσματα που πήραν», εκτίμησε. Επιπροσθέτως, «μάς κατηγορούν ότι δήθεν χαρακτηριζόμαστε από αλαζονεία, έπαρση ή κάποιου τύπου αριστεία. Δεν ισχύει αυτό. Το αντίθετο ισχύει. Δεν είμαστε τέλειοι, δεν ισχυριστήκαμε ότι τα κάνουμε όλα τέλεια».
Για το μεταναστευτικό είπε πως είναι «μια διαρκής κρίση στην πόρτα της Ευρώπης». Πάντως, η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα νησιά του βόρειου και νότιου Αιγαίου δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν του 2019. Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ασύλου και το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό ζήτημα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας «δίκαιη αλλά αυστηρή» τη μεταναστευτική πολιτική.
Με αφορμή δε, σημερινό ρεπορτάζ του BBC για θανάτους μεταναστών, μετά την επαναπροώθησή τους, απάντησε ότι «το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με την Frontex κάνει ό,τι είναι δυνατόν πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας για να φυλάξει σύνορα. Από εκεί και πέρα κάθε καταγγελία ερευνάται». Και πάντως, συμπλήρωσε, «θα περίμενα να υπάρχει αντίστοιχη ευαισθησία για τις δομές του αίσχους – και επιμένω στη λέξη αυτή – την περίοδο 2015-2019». ‘Ατομα ζούσαν τότε «σε συνθήκες που ευνοούσαν την πορνεία, την εμπορία ανθρώπων ακόμη και την απειλή εις βάρος της ανθρώπινης ζωής». Κατάσταση που δεν ισχύει σήμερα «χάρη στις νέες δομές που έχουμε φτιάξει», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Ν. Παπ.