«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τερματίσουμε το ανθρωπιστικό δράμα εδώ» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ
Με την Ελλάδα ασχολείται για άλλη μια φορά ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αφού σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην Άγκυρα είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν με επιτυχία τις ενέργειές τους στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ενώ έριξε «βολές» κατά της χώρας μας ότι «χρησιμοποιεί» το ουκρανικό έτσι ώστε να «επιτεθεί» στην Τουρκία.
«Αν και είμαστε πάντα υπέρ των καλοπροαίρετων συνομιλιών, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων, ειδικά η γειτονική μας Ελλάδα, και ιδιαίτερα ορισμένοι πολιτικοί, συνεχίζουν την αντι-τουρκική ρητορική τους, διαστρεβλώνοντας σκόπιμα και επιθετικά διάφορα περιστατικά και γεγονότα με πράξεις και ρητορική που κλιμακώνουν την ένταση. Συνεχίζουν με τέτοιο τρόπο που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα γεγονότα στην Ουκρανία ως επίθεση κατά της Τουρκίας.
Όλοι βλέπουν ότι είναι εξαιρετικά λάθος και ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε με τις καλής προθέσεως εκκλήσεις μας, που έχουμε απευθύνει στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να τηρούμε με επιμονή και με πείσμα τις αρχές μας. Με κάθε ευκαιρία καλούμε την Ελλάδα, που απέφυγε τον διάλογο και τις επαφές, σε διάλογο, στο τραπέζι. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε την αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε.
«Η διατάραξη της σύμβασης του Μοντρέ δεν θα ωφελήσει κανέναν»
«Το καθεστώς του Μοντρέ συνεχίστηκε για χρόνια με μεγάλη επιτυχία . Η εν λόγω σύμβαση είναι επωφελής για όλες τις παράκτιες χώρες, αλλά ρυθμίζει επίσης τις εισόδους και τις εξόδους άλλων χωρών. Η διατάραξη του status quo δεν θα ωφελήσει κανέναν. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές για όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί στο Μοντρέ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με θλίψη και αγωνία. Οι θάνατοι μας στεναχωρούν. Έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο πρόεδρός μας έχει χαράξει και καθορίσει ξεκάθαρα τις σχέσεις μας. Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, εμείς παρακολουθήστε στενά τις εξελίξεις. Το παρελθόν του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι γεμάτο δόξα και τιμή και συνεχίζει να ασκεί την εξωτερική του πολιτική με αρχές. Σήμερα, σεβόμαστε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα κυριαρχίας, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, όπως έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια την ιστορία μας. Με βάση αυτή την αρχή, λέμε το ίδιο και για την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κάποιες ειρηνικές και διπλωματικές λύσεις το συντομότερο δυνατό», είπε.
Ο Χουλουσί Ακάρ καταδίκασε με τη σειρά του την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεχθεί αυτή την επιχείρηση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
«Λέμε και βλέπουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τερματίσουμε το ανθρωπιστικό δράμα εδώ, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αφενός παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αφετέρου συνεισφέρουμε παντοιοτρόπως ώστε να υποστηριχθούν ειρηνικοί τρόποι και μέθοδοι σε διπλωματικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο».
Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να μη μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε μια ανταγωνιστική περιοχή σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στη Μαύρη Θάλασσα τηρήσαμε αυτή την αρχή. Σε όλες μας τις επαφές ως Τουρκία, προσπαθούμε για τη συνέχιση της ειρήνης, της ηρεμίας και του ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μαύρη Θάλασσα. Ως Τουρκία, έχουμε εξετάσει όλα τα θέματα σε αυτό το πλαίσιο. Το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το 19ο, το 20ο και το 21ο άρθρο της Σύμβασης για τα Στενά του Μοντρέ, όπως κάναμε μέχρι τώρα».
Ερωτηθείς για τις απόψεις του για το μέλλον της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ακάρ είπε:
«Είναι απαραίτητο να αφήσουμε κατά μέρος τις μελλοντικές προβλέψεις και να αξιολογούμε την κατάσταση σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Στην αρχή των γεγονότων, υπήρξε στρατιωτική δραστηριότητα και απόβαση στρατού. Στη συνέχεια ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση. Τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις. Αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Εργαζόμαστε για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και οι λαοί της περιοχής να ζήσουν με ασφάλεια και άνεση», υποστήριξε.
Δείτε επίσης: Πρώην αρχηγός ΓΕΣ: Αν στριμωχτούν οι Ρώσοι φοβάμαι έναν πόλεμο με μη συμβατικά μέσα (vid)
- Δυτική Οχθη: Η Γαλλία εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων
- Σημαντική πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη: Ενστάσεις από τους κατασκευαστές
- ΗΠΑ: Προετοιμασίες για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό
- Επανυπολογισμός συντάξεων: Νέα δεδομένα για μηχανικούς και δικηγόρους
- Champions League: Η 7η αγωνιστική και τα καλύτερα γκολ