Ακάρ: Θα συναντηθούμε με τους Έλληνες

Για επικείμενη συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους στην Άγκυρα, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ λίγες μέρες την αναστάτωση που προκάλεσε η παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet» ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση».

propoli

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadulu, ο Ακάρ μαζί με την τουρκική διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων διενεργούν επιθεωρήσεις σε στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός, μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Διοικητή Ουμίτ Ντουντάρ και τον Διοικητή των Εναερίων Δυνάμεων της Τουρκίας, Χασάν Κουσουκακγιούζ και τον Ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ πραγματοποιούν επιθεώρηση και έρευνες.

Πάντως από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 Ελλάδος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων».

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Loading