Άκης Σκέρτσος: 12 νέες αυξήσεις για ιδιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Σε μια συνέντευξη – οδικό χάρτη για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες κυβερνητικές προτεραιότητες, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρεται στον απολογισμό της φετινής κυβερνητικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι «παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ένα συνεκτικό, αναλυτικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό σχέδιο 45 σημείων για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πράσινη, ψηφιακή, αυτόνομη και ισχυρή». Με μια βασική ιδέα στον πυρήνα του: να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους του 2010 ώστε οι νεότερες γενιές να καταφέρουν να ζήσουν ξανά στον τόπο μας καλύτερα από τους μεγαλύτερους. Να λειτουργήσει δηλαδή ξανά ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου που κάπου «φράκαρε» στα χρόνια της μεταπολίτευσης για να καταρρεύσει εντελώς στα χρόνια της κρίσης.

Περισσότερο κερδισμένοι από τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι, σύμφωνα με τον Άκης Σκέρτσο, «τα παιδιά μας και οι νέοι». Διότι το σχέδιο μας υπηρετεί ένα διπλό στόχο: αυτόν της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με αύξηση του εθνικού και των οικογενειακών εισοδημάτων, ώστε στο τέλος της θητείας μας να έχουμε προσεγγίσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί και το στόχο της αναδιανομής, με τη μείωση των μεγάλων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που άφησε πίσω της τόσο η δεκαετής κρίση όσο και το στρεβλό αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε σε αυτήν.

Και, πιο διεξοδικά στη συνέχεια, «το σχέδιο μας έχει στον πυρήνα του τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη όλων των εισοδημάτων και ειδικά των πιο ευάλωτων». Ενώ απαντώντας στην κριτική ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ δεν άγγιξαν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη, υπογραμμίζει ότι η κριτική αυτή «δεν αναγνωρίζει ότι στους 50 φόρους που μειώθηκαν την περασμένη τετραετία προστέθηκαν στη φετινή ΔΕΘ άλλες 12 μειώσεις φόρων και εισφορών». Όπως η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή η μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικά για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, σημειώνει ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγειας ήταν για χρόνια ο μεγάλος ασθενής». Από το 2019 έχουμε αυξήσει 50% τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και εξασφαλίσαμε 1,8 δισεκ. ευρώ για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανακαινίσεις σε 92 νοσοκομεία. Έπειτα από 12 χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών, δόθηκαν κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές κινούνται προγράμματα πρόληψης με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Στον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, δηλώνει ότι «μόνο το 2024 προχωρήσαμε σε τουλάχιστον δέκα, ιστορικού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις». Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδική δουλειά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Στο ερώτημα αν τα προβλήματα της αντιπολίτευσης προκαλούν εφησυχασμό στην κυβέρνηση, αναφέρει ότι «κάθε άλλο» και τονίζει την σημασία της ύπαρξης μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Ενώ για το αν η κυβέρνηση θα κάνει άνοιγμα προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, σημειώνει ότι «οι πολίτες δεν έχουν χρώμα. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τον τόπο».

©

Loading