Μια ευρεία γκάμα θεμάτων αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον Σκάι. Η συζήτηση άνοιξε με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι «η απουσία μιας σοβαρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης φτωχαίνει τη δημοκρατία μας». Επιπλέον, επεσήμανε: «Η καλή αντιπολίτευση κάνει καλύτερη και την κάθε κυβέρνηση. Αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε ως αντιπολίτευση του εαυτού μας, κάτι που επιβαρύνει τις ευθύνες μας και απαιτεί συνεχώς αυτογνωσία και κριτική ματιά στο έργο που παράγεται».
Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα θετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο κράτος την τελευταία πενταετία. Για τον ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι «οι συντάξεις δίνονται πλέον σε δύο μήνες, αντί για δύο και τρία χρόνια το 2019, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση». Αναφερόμενος επίσης στη ΔΥΠΑ, τόνισε ότι «οι δικαιούχοι των προγραμμάτων εργασίας έχουν τετραπλασιαστεί», με περισσότερους από 250.000-300.000 εργαζόμενους να έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως υπογράμμισε, «προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα», με 750.000 εργαζόμενους να αντλούν οφέλη από αυτήν. Εξίσου σημαντική είναι η αλλαγή που παρατηρείται στη δημόσια τηλεόραση και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με 1.850 ψηφιακές υπηρεσίες να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, όπου «κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή του», δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου της προόδου από την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς.
Συμπερασματικά, επισήμανε ότι «πολλά είναι τα επίπεδα που χρειάζονται αλλαγή στο κράτος». Ωστόσο, «υπάρχουν και πολλές αστοχίες σε τομείς όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η υγεία και η εκπαίδευση, όπου πραγματοποιούνται σταδιακά πολιτικές βελτίωσης».
Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι «η κρατική μηχανή έχει επιβαρυνθεί από μια στρεβλή νοοτροπία» και αναγνώρισε την ανάγκη για αξιολόγηση και λογοδοσία. Ο υπουργός προέβλεψε ότι «η οκταετία είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αξιολογηθούν οι αλλαγές», λέγοντας ότι «ο μετασχηματισμός που έχει ξεκινήσει το 2019 θα ολοκληρωθεί το 2027».
Αναφορικά με το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, τόνισε ότι «η ευθύνη ανήκει στον δήμο που είχε την αρμοδιότητα να εκδώσει άδειες και να ελέγξει την επιχείρηση». Παράλληλα, για την πυρκαγιά στην Αττική, επισήμανε ότι «έχουμε να κάνουμε με το ασύμμετρο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης» και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία προοδεύει προς μια πιο παραγωγική και ψηφιακή κατεύθυνση, με στόχο τη δίκαιη αναδιανομή της ανάπτυξης».