Άκης Σκέρτσος: Η Επείγουσα Ανάγκη Προσαρμογής και Ανθεκτικότητας στη Νέα Κλιματική Πραγματικότητα

Στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προστασίας και των πυρκαγιών, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναλύει τις προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται στο άρθρο του στην Καθημερινή.

«Δυστυχώς, παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες μια άγονη πολιτική διαμάχη σχετικά με την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Οι αρνητές της επιστήμης σπέρνουν αμφιβολίες και αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες από τα βήματα προσαρμογής που θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να εκκρεμούν από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες. Η απειλή είναι υπαρξιακή τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Εάν δεν αλλάξουμε συλλογικά και ατομικά τον τρόπο ζωής μας ώστε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα, οι προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας της γης κυμαίνονται από 2,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, με σοβαρές συνέπειες που ήδη βιώνουμε», επισημαίνει.

Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή επιφέρει «ξηρασία, ανομβρία, λειψυδρία, αφόρητη ζέστη τα καλοκαίρια, καθώς και συχνότερες και πιο έντονες πυρκαγιές και πλημμύρες που απειλούν τα σπίτια μας. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Απαιτείται μια ευρεία κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμαχία για συνειδητοποίηση και ευθύνη, στη βάση μιας νέας κουλτούρας πρόληψης και ασφάλειας», προσθέτει.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας απέναντι στην κλιματική κρίση. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναμένεται ότι έως το 2030 τουλάχιστον το 80% των ενεργειακών αναγκών μας θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Η ηλεκτροκίνηση εισέρχεται δυναμικά στη ζωή μας, ενώ οι βάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν επιτέλους τεθεί», εξηγεί.

«Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, έχουμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για την πολιτική προστασία και την προστασία των δασών, συνολικού ύψους 3 δισεκ. ευρώ. Η διαφορά διαπιστώνεται εύκολα όταν σκεφτεί κανείς ότι προηγουμένως οι πιστώσεις για την πρόληψη δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 ευρώ», συνεχίζει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «καμία κυβέρνηση έως το 2019 δεν είχε ως προτεραιότητα έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Μέσα σε πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο καλείται να υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να διαχειρίζεται τις τρέχουσες προκλήσεις», υπογραμμίζει.

«Οι επενδύσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν νέο στόλο εναέριων και επίγειων μέσων για την πυροσβεστική, με προκηρυχθέντα έργα αξίας 1,7 δισεκ. ευρώ. Έχουμε ήδη 3.000 επιπλέον πυροσβέστες και σημαντική αύξηση στα εναέρια μέσα», καταλήγει.

Στην τελική ανάλυση, «το ερώτημα είναι: Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στα νέα κλιματικά δεδομένα; Η απάντηση είναι ένα εμφατικό ναι. Η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα είναι στο χέρι μας, απαιτώντας κοινή συστράτευση και συνεργασία κράτους, δήμων και πολιτών», επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος.

©

Loading